Vona Gábor az első parlamenti hetet értékelte

- Frakcióvezető úr, hogyan értékeli az első parlamenti hetet?

- A mai nap még nem ért véget, de a héten szerda kivételével minden nap plenáris ülést tartott a Ház, így sok tapasztalat gyűlt össze. Az egyik az, hogy a média nagyon szűkszavúan tájékoztatta a közvéleményt mindarról, ami történt, különösen arról, ami a Jobbikkal volt kapcsolatos. A Jobbik debütálása pedig szerintem nagyszerű volt. Míg az LMP nem tudott karakteresen megjelenni, míg az MSZP az összeomlás jeleit mutatja, addig a Jobbik konstruktív, megfontolandó szakmai javaslatokkal állt elő, de a szükséges határozottsággal szállt szembe akár a kétharmados többséggel is, ha erre volt szükség. Az Orbán Viktor által benyújtott politikai nyilatkozatot, a kettős állampolgárság és a trianoni emléknap ügyét, a 2006-os állami terror kérdését és az önkormányzati törvénymódosítást emelném ki.

- Haladjunk sorban. Mi a Jobbik véleménye a politikai nyilatkozatról?

- Orbán Viktor 14 homályos mondatot írt, amelyben forradalomnak nevezi az áprilisi választási győzelmüket és egyúttal úgy tesz, mintha az elmúlt 20 év nem lenne az ő felelősségük is. Felszólalásomban utaltam arra, hogy a forradalom szó használata nem hogy nem indokolt, hanem egyenesen sértő 1848 és 1956 emléke felé. Nem akarom lebecsülni az 53%-os választási győzelem erejét, de a szavaknak ereje van. Ne devalváljunk szent szavakat. A nyilatkozatot támogatjuk, de ezekkel a kritikai megfontolásokkal.

- Kettős állampolgárság, Trianon emléknap?

- Történelmi jelentőségű, hogy úgy tűnik, az Országgyűlésben kétharmadosnál is nagyobb támogatottsággal fogadjuk el mindkét törvényjavaslatot. Mindkettőt támogatja a Jobbik, azzal a megkötéssel, hogy azokat nem az utolsó, hanem az első lépcsőfoknak tekintjük. A kettős állampolgársághoz mindenképp adnánk szavazati jogot, vagyis annak a lehetőségét, hogy elszakított testvéreink is véleményt formáljanak arról, melyik párttól várják a nemzet sorsának jobbra fordulását. A Trianon emléknapot pedig nem csupán egy üres politikai nyilatkozatként képzeljük el, hanem követeljük, hogy az kötelező megemlékezést is jelentsen az általános iskolák 7-8. osztályai és a középiskolák számára. Úgy tűnik, az akaratunkat itt is rá tudjuk kényszeríteni a kormánypártokra.

- 2006-os állami terror?

- Megható, megrázó és egyben felemelő pillanatok voltak, amikor Gaudi-Nagy Tamás képviselőtársunk – miközben számos áldozat a karzaton ült – szembesítette az MSZP képviselőit bűneikkel és felelősségükkel. Jó volt látni, ahogy az MSZP-frakció teljesen elszigetelődött a Házban. Ezzel egyébként a Jobbik politikai sikert ért el, amely egyben Sólyom László köztársasági elnök és az MSZP politikai veresége is egyben. A parlamenti üléseken nem a Jobbik vált kirekesztett erővé, hanem a szocialisták. Ez azt gondolom, a magyar társadalom akarata, és szerencsére leképeződött az Országgyűlésben is.

- Önkormányzati törvény?

- Amennyire dicséretes a kormánytöbbség igyekezete a magyar állampolgárság és az emléknap ügyében, annyira arcpirító ez a javaslatuk. Apáti István képviselőtársunk, aki a Jobbik vezérszónoka volt az általános vita során, egyenesen „lex diktatúrának” nevezte, hozzáteszem, teljes joggal. Egyrészről semmi sem indokolja ezt a gyors jogalkotási igyekezetet, ami felettébb gyanús, és az a megérzésünk, hogy amögött nem megtakarítási szándék és nem az önkormányzatok működésének segítése, hanem a jelenlegi kormánypártok aktuális hatalmának megerősítése áll. Nagyon veszélyes javaslat, amely ellen a Jobbik mindent latba fog vetni. Az önkormányzati képviselők létszámának csökkentését természetesen támogatjuk, de nem ebben a formában, amely zárójelbe tenné az arányosság elvét, és a kétharmados parlamenti többség után bevezetné az önkormányzati egypártrendszert.

- Mi várható a jövő héten?

- Megkezdődik a kormányprogram vitája, ahol nem fogunk kesztyűs kézzel bánni a Fidesszel, ha a szombaton nyilvánossá váló kormányprogram konkrétumok helyett lózungokból fog állni.

- Ezt miből gondolja?

- Maradjunk abban, a korábbi tapasztalatok alapján ennek sajnos van valószínűsége. Ez nemsokára kiderül. Nagyon várjuk a miniszter-jelöltek meghallgatását is, különösképpen Matolcsy György és Pintér Sándor esetében. Az elkövetkezendő évek közéleti frontja ugyanis a gazdaság és a közbiztonság kérdésköre körül fog kialakulni. A Jobbiknak – ezt a választási kampány során is artikuláltuk – karakteres véleménye és gyökeres megoldási javaslatcsomagja van mindkét területen. Izgalmas idők jönnek.

barikad.hu

Tags: