Jobbikos siker: százmilliós büntetésekre számíthatnak a multik

Március 26-án az Országgyűlés elfogadta azt a jobbikos törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében sokkal szigorúbb felelősségre vonás vár azokra a multi cégekre, amelyek megszegik az élelmiszer-forgalmazásra vonatkozó szabályokat.

A Gaudi-Nagy Tamás, Magyar Zoltán és Varga Géza jobbikos országgyűlési képviselők által jegyzett indítványt a Fidesz, a KDNP és – furcsamód – az MSZP képviselőinek többsége is támogatta, az LMP-s honatyák és honanyák nem nyomtak gombot, a DK jelenlévő politikusai pedig nagyrészt tartózkodtak. (A szavazás részletes adatai ide kattintva érhetőek el.) A törvénymódosítás célja a fogyasztókat rendszeresen megtévesztő, gátlástalan élelmiszerláncokat működtető multinacionális cégek megregulázása.

A jobbikos fellépés következtében a kiszabható bírságok drasztikus mértékben, 100 millió forintos plafonról 5 milliárd forintra, valamint az árbevétel értékének 5-ről 10 százalékára emelkednek.

A záró vitában Gaudi-Nagy Tamás összegezte azokat az érveket, amelyek a multik bírságolása mellett szólnak, illetve szorgalmazta, hogy lengyel mintára törjék meg a szabályokat gátlástalanul megszegő multik törvény- és emberellenes gyakorlatát.

 

„A Jobbik parlamentbe jutása óta ez az egyik legnagyobb kézzel fogható siker, amit elértünk” – értékelte a szavazás eredményét lapunk megkeresésére Gaudi-Nagy Tamás. A jobbikos politikus emlékeztetett, pártja három területen, az Európai Uniónak való alárendeltség, az államadósság-szolgálat és a multinacionális cégek visszaélései terén ígért áttörést, ez utóbbi kapcsán a kérdés csak az, hogy a kétharmados kormány fog-e élni ezzel a lehetőséggel.

Országos razziasorozat indul

Gaudi-Nagy azt is bejelentette, hogy Z. Kárpát Dániel képviselőtársával razziasorozatba kezdenek, és – szintén lengyel példa alapján, bejelentkezés nélkül – több száz résztvevővel fognak multikat megszállnak, majd az összes ott fellelhető, kifogásolható minőségű vagy származású árut feljelentik. A jogi lépések megtételében egy külön jogász csapat fog rendelkezésre állni.

A politikus várja azokat a lelkes hazafiakat, akik csatlakoznak egy ilyen akcióhoz, az első célpont jövő hét pénteken egy budapesti Tesco hipermarket lesz.

Gaudi-Nagy Tamás hozzátette, a Tesco csak az első állomás, az összes külföldi kézben lévő, törvénysértő módon működő élelmiszer üzletlánc célkeresztben van.

barikad.hu