"Miért nem az elszámoltatás a téma?" - Morvai és Gaudi-Nagy az őket ért támadásról (videóval frissítve)

Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás többféle magyarázatot lát arra, hogy a "nemzeti média" az elmúlt napokban hirtelen támadni kezdte őket. A jogvédők szerint a háttérben az elszámoltatás hiányának elterelése, valamint a totális ellenőrzés kiépítése áll. Gaudi-Nagy Tamás a helyzetet elemző sajtótájékoztatón összeszólalkozott a Magyar Nemzet újságírójával, aki paranoiásnak nevezte az ügyvédet, mire Gaudi-Nagy nyugalomra intette a riportert.

 

Az elmúlt napokban több jobboldali orgánum is foglalkozott Budaházy György, Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás kapcsolatával. A Magyar Nemzet cikkében egy nyilatkozót idézve azt írta: a jogvédők a csoportnak azt ígérték, hogy latba vetik befolyásukat, és elintézik az ügyüket. Gaudi-Nagy szerint ez a kijelentés felveti a gyanút, hogy a jogvédők a befolyással üzérkedést megvalósították.

Gaudi-Nagy ezt visszautasította, közölte továbbá, hogy ez a jogvédő munka lejáratása. A Jobbik országgyűlési képviselője sérelmezte azt is, hogy Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője az ügy kapcsán bűnsegédeknek nevezte őket.

A két politikus szerint több oka van annak, hogy egyfajta lejárató-kampányt indított ellenük az általuk nemzetinek nevezett média, amelynek eddig megfogalmazásuk szerint a kedvencei voltak.

Arra a kérdésre, hogy miért pont most történik ez, Gaudi-Nagy Tamás szerint a magyarázat az, hogy az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága elfogadta a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság "botrányos" jelentését", amely Gaudi-Nagy álláspontja szerint felmenti Gyurcsány Ferencet, és nem jelenik meg benne az sem, hogy mely politikust, rendőrt, ügyészt milyen Büntető törvénykönyvi tényállások miatt kell bíróság elé állítani. "Miért nem az elszámoltatás, és az évek óta zajló jogsértések a téma?" - tette fel a költői kérdést Gaudi-Nagy Tamás.

Morvai Krisztina úgy vélekedett: a háttérben az áll, hogy az Amerikai Egyesült Államokat követve az Orbán-kormány a terrorizmus elleni "hisztérikus" harcot választotta, amelynek keretében a kormány elfogadni tervez egy olyan jogszabályt, amellyel gyakorlatilag bárki lehallgatható és megfigyelhető lesz a jövőben - bírói felügyelet nélkül, megelőzés címszó alatt is. Az európai parlamenti képviselő szerint a Budaházy-ügy ismételt elővételével a terrorelhárító egységek korlátozás nélküli hatalmának "lélektani megágyazását" akarják megvalósítani.

Morvai egyébként bizarrnak nevezte, hogy a jobboldali médiumokban Szilvássy György, Lendvai Ildikó, és Lapid Lajos áldozati státuszát erősítik.

A két jogvédő sajtótájékoztatóján megjelent a Magyar Nemzet újságírója is, aki összekülönbözött Gaudi-Nagy Tamással. A riporter arra kérte a jogvédőt, olvassa fel, hogy a lap mely soraiban gyalázta és járatta le őket, mire Gaudi-Nagy felolvasta a kifogásolt sorokat. Az újságíró ezt követően az ügy kapcsán paranoiásnak nevezte a jogvédőt, aki válaszában arra kérte a riportert, hogy nyugodjon meg.

stop.hu