Újra nekiesett az uniós zászlónak Gaudi-Nagy Tamás - fotók

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás ismét levette a helyéről a parlamenti ülésteremben található uniós zászlót, amikor elmondta napirend utáni felszólalását csütörtökön. A képviselő délelőtt kidobta a lobogót a Parlament ablakán, másodjára pedig a WC-be vitte azt.

A jobbikos politikus utolsó parlamenti felszólalásának végén tűrhetetlennek nevezte, hogy az EU-zászlót – amely szerinte a gyarmatosítás szimbóluma – visszahozták az ülésterembe. Ezért ismét eltávolította, majd kiment vele a folyosóra és levitte a félemeletre, ahol a sokszorosító melletti férfi WC-ben helyezte el.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gaudi-Nagy Tamás délelőtt már magához vette az egyik európai uniós zászlót, majd csatlakozott hozzá a korábban szintén jobbikos, most független Lenhardt Balázs, aki az ülésteremben lévő másik EU-zászlót távolította el. Ezután a Kossuth tér felőli folyosóra vitték, majd kidobták az ablakon a zászlókat.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke akkor azt mondta, hogy lesz következménye a zászlódobálásnak, de részleteket nem mondott. Az ülést vezető Jakab István néhány perccel később bejelentette: az uniós zászlók visszakerültek a helyükre. Egyúttal jelezte: mivel az események nem az ülésteremben történtek, az Országgyűlés külön eljárást indít és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Fotó: MTI / Beliczay László

Napirend utáni felszólalása után Gaudi-Nagy Tamást az ülést vezető Latorcai János kizárta az ülés további részéből.