2006 szeptemberében a Magyar Rádiónál véresre vert fiatalemberek kártérítési perét tárgyalja holnap a Fővárosi Bíróság

A tárgyalás helyszíne és időpontja: Fővárosi Bíróság, Bp. V. Markó u. 27. II. emelet 43., 2010. március 11. 8 óra 30 perc . A felperesek képviseletét dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője látja el. Ítélet egyelőre még nem várható.

Megrázó erejű vallomások várhatóak az áldozatoktól, akiket 2006. szeptember 19-én 20-ára virradó éjjel, a hajnali órákban vertek és kínoztak meg a Budapesten, a Magyar Rádió környékén és a rádió épületében, továbbá a VIII. Kerületi Rendőr-kapitányság udvarán. A Készenléti Rendőrség állományához tartozó rendőri egység tagjai súlyosan bántalmazták 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okozva K. Zsoltot, az egyik áldozatot, akinek állkapcsa eltörött, súlyos zúzódásokat szenvedett el, feje felrepedt, fogai meglazultak. Zsolt semmilyen okot nem adott arra, hogy az intézkedő rendőrök vele szemben, testi kényszert, illetve ellenállást megtörő bántalmazást, így többek között ütéseket, rúgásokat, tonfát alkalmazzanak.

A bántalmazottat földre kerülése után is verték, miután már teljesen védekezésre képtelenné vált, megbilincselték, majd pedig miután az utcáról a Magyar Rádió épületébe vitték, annak aulájában is folytatódott a verés. Sőt még akkor is bántalmazták az áldozatot, amikor a rendőri gépjármű hátsó ülésére ültetették. A sérülések miatt eszméletvesztés határára került Zsoltot a VIII. kerületi rendőrkapitányságra vitték, ahol több tucat társával együtt megbilincselve térdepeltették órákon át a belső udvaron.

A sérülések miatt a fiatalember 2006. szeptember 20-án kórházba került, de még ott is fogvatartották, és az orvosi  beavatkozás után kezét az ágyhoz bilincselték.

Zsolt  ellen csoportosan elkövetett garázdaság bűntetténak gyanújával büntetőeljárást indítottak, amelyet azonban később megszüntettek. Az ügy szabálysértésként folytatódott, de ebből is győztesen került ki az áldozat. Az áldozatot és családját testileg és lelkileg, idegileg megviselte a jogellenes rendőri intézkedéssorozat. A meghurcolt áldozat feljelentést tett a bántalmazó rendőrök ellen, akik közül hárommal szemben vádat is emeltek, de a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletével mindegyiküket a vád alól szégyenletes módon felmentette. A Budapesti Nyomozó Ügyészség visszavonta az ügyben előterjesztett fellebbezést. A bíróság felmentő ítélete annak ellenére született meg, hogy a fiatalembert a Bródy Sándor utcában megtámadó rendőrök „sün alakzatban” állták körbe, rugdosták, verték, és közokirat bizonyítja, hogy mely rendőrök intézkedtek vele szemben.

A Készenléti Rendőrség hozzáállását jelzi, hogy mindeddig csupán 400 ezer forint részkártérítést  fizetett meg az áldozatnak, a BRFK pedig semmit.

A másik fiatalembert, M. Gergelyt szintén a rádió környékén vadászták le: elfogása és megverése után a rádió udvarán pihenőn lévő BRFK-s rendőrök válogatott módon kegyetlenül bántalmazták.
U. Attilára a Keleti Pályaudvar környékén rontottak rá a rendőrök és a bordáját törték el. Még a mentőautóból, az orvosok kezei közül is kiráncigálták az áldozatot és úgy folytatták a bántalmazást. Ezt követően került a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság udvarára több tucat társával együtt, ahol megbilincselve térdepeltették, majd három rendőr ütlegelte, kínozta és alázta hosszú perceken át. Emiatt a bántalmazó rendőrök ellen az ügyészség vádat emelt, de ügyükben a bíróság a mai napig nem tűzött ki tárgyalást.

Az K. Zsolt és a többi súlyosan bántalmazott társa, személyhez fűződő jogaik megsértésének megállapítását, és államigazgatási jogkörben okozott nem vagyoni több milliós kár megtérítését követelik. 2006 áldozatainak fizikai és lelki sebei azonban bármilyen magas megítélt kártérítési összeg ellenére sem gyógyulnak be. A felelősök pedig ma is szabadlábon vannak...

2010. március 10. Nemzeti Jogvédő Szolgálat www.nja.hu

Tags: