Budaházy: Politika utasítására vadásztak rám

Magyarországon még mindig vannak politikai foglyok – mondta az interneten közzétett írásai miatt államellenes bűncselekményekkel vádolt Budaházy György büntetőperének másodfokú tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön.

Budaházy György azt hangoztatta, hogy "az európai szervek állásfoglalása szerint" még akkor is politikai fogolynak számítana, ha igazak lennének az ellene felhozott vádak. A vádlott több mint egy éve előzetes letartóztatásban van egy másik ügy miatt, amelyben terrorcselekmények, országgyűlési képviselők ellen elkövetett bűncselekmények gyanújával folyik büntetőeljárás.

Az ítélőtáblán folyamatban lévő büntetőperben Budaházyt a fővárosban 2006 őszén lezajlott erőszakos utcai események utáni hónapokban az interneten közzétett tucatnyi írása miatt vádolta meg az ügyészség alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével.

A Fővárosi Bíróság 2008-ban kihirdetett nem jogerős ítélete szerint ezek az írások túllépik ugyan a véleménynyilvánítás határait, de nem valósítanak meg bűncselekményt. Ezt a döntést azonban másodfokon a tábla hatályon kívül helyezte, és új eljárást rendelt el. Másodszorra 2009 őszén a Fővárosi Bíróság felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta Budaházyt, aki azonban ez ellen fellebbezett, így került az ügy másodfokon ismét a Fővárosi Ítélőtáblára.

A csütörtöki tárgyaláson Budaházy György azt fejtegette, hogy az elmúlt nyolc évben a politika próbálta ellehetetleníteni, most pedig azok a hatóságok, amelyek "a politikával karöltve, sokszor a politika utasítására vadásztak" rá.

A vádlott szerint a hatóságok nyolc éven keresztül amiben csak lehetett, "pert akasztottak a nyakába", koncepciós eljárásokat folytattak ellene, csak azért, mert ki mert állni, és nyíltan elmondta az igazat, hogy Magyarországon nem volt elitváltás, itt "utoljára Rákosi Mátyás tisztogatott".

A bíróság Budaházy György felszólalása közben a tárgyalást félbeszakította, mert a hallgatóság zajosan kifogásolta, hogy rosszul lehet hallani a vádlott szavait, és követelte, hogy adjanak neki mikrofont.

A tárgyalás elején a bíróság ismertette, hogy az ügyészség bűncselekmény hiányában elutasította az eljáró bírói tanács elnöke ellen Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a vádlott védője, a Jobbik országgyűlési képviselője által jegyzőkönyvezéssel kapcsolatos közokirat-hamisítás miatt tett feljelentést. A bíróság pedig azt az elfogultsági kifogást utasította el, amelyet szintén a tanácselnök ellen terjesztett elő a védelem.

A tárgyalás jelentős késéssel kezdődött, és amikor fokozott biztonsági intézkedések mellett a terembe kísérték a fogva tartott Budaházy Györgyöt, hívei "Szabadság!", "Ártatlan!" felkiáltásokkal fogadták.

A következő tárgyaláson kerülhet sor a perbeszédekre, és októberben hirdethet másodfokú határozatot a Fővárosi Ítélőtábla a Budaházy György ellen alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete vádjával folyó büntetőperben.

MTI- Echotv.hu