A Fidesz „udvarias nemmel” utasította el a „Lex Gyurcsány" tárgysorozatba vételét

Ma tárgyalta az Országgyűlés Alkotmányügyi  Bizottsága  Gaudi Nagy Tamásnak a Jobbik országgyűlési képviselőjének önálló indítványát, amelyet a politikus „Lex Gyurcsánynak” nevezett el.

A politikus a BTK 1978. évi IV. törvény módosításáról szóló javaslatát ismertette, amely büntetni rendeli azt, a bizottság előtti meg nem jelenést, illetve a hamis vallomástételt megvalósító magatartást, amely a népképviseleti vizsgálatot akadályozza, sikerét veszélyezteti, vagy befolyásolni törekszik.  Minősített estet valósít meg, aki e magatartásokat hivatalos személyként, közmegbízatás felhasználásával, vagy jogtalan vagyonszerzés végett követi el.

A képviselő utalt arra a tényre, hogy sem Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, sem Szilvásy György nem jelent meg a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság előtt.  Helyette egy cinikus levélben utasították vissza a megjelenésükre vonatkozó meghívást.

A vizsgálóbizottság előtti megjelenés elmulasztásának szankcionálása nem ismeretlen gyakorlat Európában és Budai Gyula kormánymegbízott munkáját is segítené ez a törvénymódosítás, hiszen olyan időszak feltárása van folyamatban, amely a nemzetnek komoly károkat okozott.

Bárándy  Gergely nehezményezte, hogy az albizottság tagjai a bizonyítás előtt már megfogalmazták, hogy ki a bűnös.  Az MSZP nem vesz részt koncepciózus eljárások támogatásában.

Répássy Róbert szerint hiányzik a törvényi szintű háttér. Mindenféleképp javasolja kérdés szabályozását. Nem vitatta Gaudi Nagy Tamás javaslatát, azonban más esetek tekintetében sincs szabályozás. Ezért nem tartja időszerűnek a képviselő által benyújtott javaslat tárgyalását, mert azt,  több más problémás esettel együtt kell tárgyalni.

Gaudi Nagy Tamás szerint korábban kellett volna a kérdést rendezni. Az elmúlt nyolc évben ez nem történt meg.  A szabályozást teljessé kell tenni, a megjelenés garanciáját törvényben kell biztosítani.

A megoldás halogatása rossz üzenet a társadalom számára.

Gaudi Nagy Tamás javaslatára az MSZP delegáltak nemmel szavaztak, a  bizottság fideszes tagjai tartózkodtak.

barikad.hu