Gaudi-Nagy Tamás: 2006 őszén politikai megtorlás történt

Hír TV - Eddig csaknem 300 millió forintos kártérítést ítéletek meg a bíróságok a 2006-os rendőrterror áldozatainak. A közigazgatási és igazságügyi miniszter a parlamentben egy képviselői kérdésre adott válaszában kitért arra is, hogy jelenleg is több kártérítési per van folyamatban, és szeptemberben az akkori rendőri vezetők pere is elkezdődött.

A 2006 őszén történt rendőri jogsértésekről már nemcsak felvételek, hanem jogerős bíróság ítéletek is vannak. Gaudi-Nagy Tamás szerint ezek is alátámasztják, hogy az egyenruhások politikai megrendelésre megtorlássorozatot hajtottak végre. A jobbikos képviselő a Parlamentben egy közelmúltban történt öngyilkosság miatt fordult kérdéssel a miniszterelnökhöz.„Tegnap mutattuk be Res Judicata – 2006 ősze című filmet Morvai Krisztinával közösen, ebben bemutatjuk annak a hazug narratívának a jogerős ítéleteken alapuló cáfolatát, amit Heller Ágnes, Vadai Ágnes és a többiek állítanak a mai napig is, hogy nem történt semmi, és helyes volt a szemkilövés. Ekkor tudtuk meg, hogy Cs. Attila, egy kilőtt szemű fiatalember öngyilkos lett nemrégiben, mert nem bírta elviselni az igazságtalanságot. Kérdezem tehát, miniszterelnök-helyettes úr, és kérdezek mindenkit, akiben van egy kis jóérzés, elégedettek lehetünk-e az igazságszolgáltatással, hogy a rendőrterror felelősei szabadlábon vannak” – tette fel a kérdést Gaudi-Nagy Tamás.

Orbán Viktor helyett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes válaszolt, aki emlékeztetett arra, hogy 2010 után az új Országgyűlés elfogadott egy olyan határozatot, amelyben megkövetett minden ártatlan áldozatot. A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy jelenleg is több ügy van folyamatban a 2006-os eseményekkel összefüggésben. „Összességében 15 fővel szemben született marasztaló ítélet, 15 eljárás még folyamatban van. Az ítéletek megoszlása a következő: két fő esetében letöltendő szabadságvesztést, nyolc fő esetében felfüggesztett szabadságvesztést, egy fő esetében pénzbüntetést, négy fő estében próbára bocsátást szabott ki a bíróság, ötvennégy fővel szemben pedig fegyelmi eljárást rendeltek el. Ön is tudja, hogy a 2006-os rendőri vezetőkkel szemben a Fővárosi Bíróságon megindult az eljárás bírósági szakasza” – reagált Navracsics Tibor.

A bíróság eddig 149 személynek ítélet meg kártérítést a 2006-os rendőrterror miatt, az áldozatok összesen 300 millió forintos kártérítést kaptak.