Gaudi: megalázó követelmény a kettős állampolgársághoz előírt magyar nyelvtudás (MTI)

Budapest, 2010. május 10., hétfő (MTI) - Gaudi-Nagy Tamás szerint a határon túli magyarok kettős állampolgárságához megalázó kötelezettségként előírni a magyar nyelvtudást, hiszen ezt evidenciának kellene tekinteni. Szerinte az összetartozás gondolatának kellene vezetnie az új kormányt, ezért inkább "vissza kell szerezni" a határon túli magyarokat. A Jobbik országgyűlési képviselője ezt a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szervezet hétfő esti, a Vértanúk terén tartott rendezvényén mondta az MTI-nek.


 A rendezvény célja az volt, hogy bátorítsák a leendő kormány figyelmét, hogy mielőbb - még június 4-e előtt - fogadják el a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Ezzel együtt Trianon 90. évfordulója alkalmából szeretnék nemzeti emléknappá is nyilváníttatni június 4-ét. A rendezvényen Hegedűs Lóránt református lelkész arról beszélt, hogy "oda fognak állni a kétharmad mellé", ha valódi, egyenrangú állampolgárságot kívánnak adni a határon túli magyaroknak.


 Végh Miklós a rendezvény szervezője az MTI-nek azt mondta: "az, hogy kérvényezni kell az állampolgárságot, már önmagában is sértő és megalázó". Szerinte ennek automatikusan járni kéne a határon túli magyaroknak.


 A rendezvény szervezője felszólalásában megemlítette, hogy Budaházy György szülei is jelen vannak "a törvényhozók bíztatására" hivatott megmozduláson. Erre a nagyjából 30-40 fős tömeg elkezdte skandálni Budaházy nevét.


  A Jobbik hétfőn levélben kérte a Fidesz országgyűlési támogatását a Trianon-emléknap bevezetéséhez.


 Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta: a Jobbik Magyarországért Mozgalom az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb mulasztásának tartja, hogy az 1920-as trianoni békeszerződés megkötésének évfordulóját eddig egyik kormány sem tette meg emléknappá.

MTI - gaudi.jobbik.hu

Tags: