Jobbik Jogsegélyszolgálat: Pintér rendőrsége meggyalázta az ünnepet

Alább olvasható a Jobbik Jogsegélyszolgálat közleménye.

Megdöbbentően durva jogsértéseket követett el - valószínűleg politikai utasításra - a rendőrség március 15-én. Az állam erőszakszervezete azzal kezdte a napot, hogy a Hősök terén 11 órakor a Himnusz éneklése alatt megtámadta a Magyar Nemzeti Gárda rendezvényét, és a helyszínről elhurcolt 13 embert. A különböző mondvacsinált indokokkal alátámasztott intézkedéssorozattal az ünneplőket megakadályozták abban, hogy megemlékezzenek 1848 hőseiről. A munkatársaink hiába voltak jelen, a rendőrök a nem létező ’tilos a Hiszekegyet szavalni’, illetve a szintén nem létező ’alakzatban állás’ szabálysértésére hivatkoztak. A színpadról lerángatták a Himnuszt éneklőket, akik csak az elvezetésük közben tudták az éneket befejezni. A megjelentek még erre a gyalázatos hazaárulásra sem támadtak a rendőrökre – minden ellenkező híresztelés ellenére –, akik ezek után számos embert a földre tepertek, a sérülteknek pedig csak egyetlenegy mentőt hívtak, az orvosi ellátásra várókat így tovább kínozva. A jogsegélyszolgálat tagjának többszöri kérésére sem voltak hajlandók a sérültek törvényben előírt ellátására, melyről a mentőszolgálatnál bejelentést tettünk.

Fontos megjegyezni, hogy a helyszínről körözés miatt előállított személy nem bűnöző, hanem egy munkanélküli, akit egy fizetési kötelezettség elmulasztása miatt kerestek a hatóságok.

A rendőrség a jogsértéseit a Hazatérés Templomából a Deák téri rendezvényre átvonuló menet kapcsán folytatta. A megjelenteket kamerázta, mely a hatályos jogszabályok szerint nem megengedett, ugyanis békés összejövetelekről a hatóságok nem készíthetnek videofelvételeket. Amikor a jogsegélyszolgálat vezetője ennek abbahagyására szólította fel az intézkedő rendőrt, akkor annak társa megtámadta őt, illetve a támadás után megpróbálta eltakarni nevét és számát, hogy ellene ne tudjunk eljárást indítani. A rendőrség ott lévő vezetői bár észlelték a beosztottjaik jogsértéseit, annak megszüntetésére, illetve a felelősök elleni eljárások megindítására semmilyen intézkedést nem tettek.

Késő délután a Károlyi-szobortól is előállítottak egy személyt, akinek az volt a bűne, hogy zászlóval a kezében ült a helyszínen, és felszólításra sem volt hajlandó távozni onnan.

Természetesen mindenki számára jogi segítséget nyújtottunk, és ügyvédeink mindenkinél ott voltak, akiket előállítottak a Gyorskocsi utcai fogdában. A Jobbik országgyűlési képviselői szolidaritásukról biztosították a gárdistákat, és az előállítás során is meglátogatták a fogvatartottakat, valamint a gyorsított eljárásban bíróság elé állított bajtársak tárgyalásán is megjelentek.

A Fidesz által hozott új törvények alapján most már a rendőrség 72 órás őrizetbe veheti a szabálysértéseknél eljárás alá vontakat, ha a bíróság elé állításnak a feltételei fennállnak. Mindez jelen esetben nem állt fenn, ennek ellenére tartottak fogva nyolc hazafit, akiket csak ma helyeztek szabadlábra. Minden gárdista tárgyalását elnapolták, így a nevetséges és egyben vérlázító vádak alól csak hónapok múlva menthetik fel őket.

A Jobbik Jogsegélyszolgálata felszólítja a rendőrséget, hogy az őrizetbe vétel lehetőségét ne alkalmazzák előrehozott büntetésként, és ezzel a személyi szabadságot súlyosan sértő intézkedéssel csak akkor éljenek, ha ez indokolt!

Ilyen durván utoljára 2006-ban tiporták sárba a megemlékezők jogait.

Jobbik Jogsegélyszolgálat