Rendőrség által meghurcolt, szabad Tibetért tiltakozók ismét jogerősen pert nyertek - tíz év alatt ötödször kaptak jogaikat sértő rendőri intézkedés miatt jóvátételt

A Fővárosi Ítélőtábla 2019. novemberi jogerős ítéletével jelentős összegű sérelemdíjat ítélt meg és fizetett meg a napokban két, Tibet függetlenségéért tiltakozó aktivistának, Hendrey Tibor Józsefnek és Dorje Karmának.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság valamint a Készenléti Rendőrség saját honlapjaikon 30 napra közzétett közleményben (http://www.police.hu/…/legfrissebb…/helyi-hirek/kozlemeny-55) kért bocsánatot tőlük amiért 2017. november 26., 28. és 29. napján Budapesten Li Keqiang kínai miniszterelnök Magyarországon tett látogatása idején megsértette a két aktvista véleménynyilvánítási szabadsághoz és személyes szabadságához fűződő személyiségi jogait.

A hazánkban egyetemi tanárként, valódi politikai menekültként élő Karma Dorjet tibeti zászló lengetése miatt 4 órára elő is állították, ezért ő 800 ezer forint, Hendrey Tibor 500 ezer forint összegű sérelemdijat kapott.

Az incidensről készült egyik videó ( https://youtu.be/TnfTf2CGeGA) tanúsága szerint Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság - Sambhala Tibet Központ alapítványi elnöke a Bajcsy-Zsilinszky úton, a járdán akart tiltakozni egy tibeti zászlóval Li Keqiang kínai kormányfő budapesti látogatása ellen, a videón pedig látszik, hogy amikor „Free Tibet!” kiáltással a magasba emelte a lobogót, két rendőr lépett oda hozzá, hogy lefogja, még két másik pedig akkor rohant oda hozzá, amikor a kínai kormányfő autója és a politikust kísérő konvoj elhaladt mellettük. A kivezényelt rendőrök igazoltatták Hendrey Tibort és azt a társát is, aki felvételt készített az incidensről. –

"Számomra egyértelmű, hogy itt az történt, hogy igazoltatás címén megakadályozták a spontán tüntetést. Nem hiszem, hogy ez a rendőrök hibája lett volna. Szerintem felsőbb parancsra cselekedtek"– nyilatkozta akkor az alapítványi elnök.

A rendőrség békés tiltakozásban való akadályozás miatt 2009 óta immár ötödik alkalommal kért bocsánatot, illetve fizetett jóvátételt a minden esetben a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ugyvezetője, dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd által képviselt Tibetet segítőktől.

Mélyen egyet lehet érteni a Tibetet Segítő Társaság eset kapcsán kiadott közleményével, amely szerint
„valami nem stimmel a rendőségnél a szakértelemmel vagy a jog értelmezésével”.

Az aktivisták egy korábbi jogerős győzelme itt látható:
https://youtu.be/nZFhFpieFJU

Akkor, 2012-ben kibontott tibeti zászlóval békésen sétálókra rontott rá két rendőr, majd az intézkedés Karma Dorje esetében bilincseléssel és 8 órás jogellenes előállításba csapott át. Emiatt 2016-ban Karma egymillió forint, Hendrey Tibor és egy további tibeti fejenként félmillió forint összegű séremdijat kaptak.

Bízunk benne, hogy soha többet nem fordul elő ilyen és ehhez hasonló önkényes, jogellenes és szégyenletes rendőri intézkedés a hazánkban a tibeti népért kiálló békés tiltakozók ellen.

Budapest, 2019. december 4.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu) nevében
Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető