Szenzációs magyar kárpótlási siker Délvidéken

 

 

 

Bozóki Antal a képen tőlem jobbra látható az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén 2013 őszén végrehajtott délvidéki lobbiakció során készített stúdióbeszélgetés alkalmával készített képen

Dr. Bozóki Antal kiváló újvidéki magyar ügyvéd és egyszemélyes nemzetpolitikai intézmény (iránymutató jogi honlapja itt érhető el maratoni, több mint 9 éves küzdelemmel hatalmas jogi sikert ért el a szerb állammal szemben egy jóvátételi ügyben. Közleménye szerint sikerült közel hárommillió forintnak megfelelő jóvátételt kiharcolni egy délvidéki magyarnak, akit három évesen zártak szüleivel és több ezer délvidéki magyarral, némettel együtt a II. világháború vége felé a járeki haláltáborba. 

Délvidék ismételt szerb megszállását követően a magyartalanításra ítélt Sajkás-vidéki falvak felnőtt lakosait a partizánok gyalogszerrel hajtották Járekra, a gyerekeket viszont  "kíméletből" –  hogy micsoda ördögi kímélet volt ez, azt ma már tudjuk --  szekerekre és vonatra rakták. Közel ezer magyar gyermek is meghalt ebben a táborban, amelybe főleg a kollektív bűnösnek tekintett németeket zárták, de voltak magyarok is nem kevesen.

Dr. Bozóki Antal szerint a mai napig nincsen hivatalos, vagy megbízható adat a Délvidék elvesztése után kivégzett, börtönbüntetésre ítélt, munkatáborokba hurcolt, kiköltöztetett, elüldözött, az atrocitások elöl Magyarországra „átköltözött”, vagy „szállított” vajdasági magyarok számáról, csupán becslés, és az eddigi kutatások különböző számadatai. A  tömeggyilkosságok csökkenő intenzitással, de 1945 tavaszáig tartottak, annak ellenére, hogy a katonai közi­gaz­ga­tás Bácskában, Bánátban és Baranyában már február közepén megszűnt. A visszaemlékezések, szemtanú-beszámolók és helyi dokumentumok alapján akár a 40 ezret is eléri a a vérengzések magyar áldozatainak száma. További „ezreket utasítottak ki a jugoszlávok az országból és vagy minden nélkül, egy szál ruhában, vagy 20 kg-os csomaggal dobtak át magyar területre. Az ottmaradt ingó és ingatlan vagyont elkobozták”. 

A szerb igazságügy-minisztérium nem volt hajlandó peren kívül rendezni a meghurcolt magyar ügyét, majd a per elbukása után határidőben nem is fizette ki a jogerősen megítélt kártérítést, ezért közel egy évig tartó végrehajtási eljárás során sikerült behajtania délvidéki kollégának  az összeget!  

Erős nyomásra született meg a jóvátételi törvény Szerbiában.de a végrehajtás akadozik. 

Ennek ellenére az Európai Bizottság tavaly őszi, Szerbiáról szóló országjelentésében a nemzeti közösségek helyzetét kiválónak nevezte és nem emel szót a rehabilitációs törvény szabotálása miatt. 

Eközben pedig az Európai Parlament ma jóváhagyta az EU-Koszovó társulási megállapodást, amely megállapodás előfeltételeként  az EU kipréselte a koszovói kormányból az – délvidéki magyarokénál kisebb lélekszámú- észak-koszovói szerbek számára biztosítandó magas szintű belső önrendelkezést, területi autonómiát, lényegében egy állam az államban megoldást. Erről a szerbek és az EU hallani sem akarnak a 300 ezer fős délvidéki magyarság kapcsán, dacára annak, hogy a két közösség helyzete analóg és teljes diszkriminatív, önkényes döntés az, hogy a magyar közösség részére ezt nem követelte meg az EU. Sajnos persze mindez azért is van így, mert a VMSZ és a magyar kormány sem követelte ki, sőt a magyar törvényhozás Szerbia tagjelöltté válását ezen feltétel nélkül támogatta. Ez hatalmas hiba volt!!

Ezúton gratulálok a nemzeti jogvédő kollégánknak és egyúttal vele együtt arra buzdítok minden érintettet , hogy kérjék a II. világháború során elszenvedett jogsérelmekért a rehabilitációt, amelyre csak 2016. december 15-ig van lehetőség!

Strasbourg, 2016. január 21.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás nemzeti jogvédő

www.gaudinagytamas.hu