Budaházy és társai kártérítési pert nyertek a rendőrséggel szemben (videóval frissítve)

A Fővárosi Bíróság a mai napon hozott nem jogerős ítéletével kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy Budaházy György és négy felperes társa (köztük Novák Előd, Jobbik országgyűlési képviselő) javára fizessen meg 350.000,-Ft, illetve a többiek esetében 300.000,- Ft + kamatai összegű kártérítést a 2003. áprilisi Európai Uniós csatlakozási kampány során használt plakátok miatti meghurcolás ellentételezéseképpen.

Videó: Tiltott jelképek használata miatt (indok a fenti plakát) 2003. április 1-jén, azaz bolondok napján a pofátlan rendőr saját főnöke helyett Budaházy Györgyöt, Novák Elődöt és K. Danit állítja elő. Magyarok Háza, 2003. április 1., Kiss Judit és Kőszegi M. László dokumentumfilmje.

 

 

Emlékezetes, hogy 2003. április elején a Szabad Magyarországért Mozgalom aktivistáiként Budaházy György, Novák Előd, Takács András és több más személy az Európai Uniós csatlakozási népszavazási kampányban a „Nem” mellett érveltek, hangsúlyozva az Európai Unió birodalmi jellegét, illetve a csatlakozás hátrányos hatásaira a plakáton elrettentésül elhelyezték a vörös csillagot és a horogkeresztet is. Több ezer plakátot a rendőrség 2003. április elején a Magyarok Házában lefoglalt, Budaházyt és néhány társát pedig bilincsbe verve állították elő. Több órát töltöttek a fogdán, majd ellenük tiltott önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt büntetőeljárás indult. Később ezt a plakátot 1 év múlva az Európai Parlamenti választásokon is felhasználta két fiatalember, ellenük is büntetőeljárás indult. Közel három év után születtek meg a felmentő ítéletek, amelyben kimondták: cselekményükkel nem valósítottak meg bűncselekményt, mivel a társadalomra veszélyesség hiányzik. Ezt követően indított Budaházy György és hat társa kártérítési pert a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal szemben emberi méltóság, személyes szabadság és választójog keretében gyakorolt politikai véleménynyilvánítási szabadság megsértése miatt. A bíróság ítéletében megállapította, hogy a felperesek politikai véleménynyilvánítási szabadságát megsértették, az előállításokra szükségtelenül és aránytalanul került sor. A bíróság megállapította, hogy az aktivistákkal szembeni fellépés és a büntetőeljárás az emberi méltóságukat és személyes szabadságukat megsértette, illetve ezen túlmenően megsértette politikai véleménynyilvánítási szabadságukat. A felperesek jogi képviseletét Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, a Jobbik országgyűlési frakciójának tagja látta el.

Perbeszédében kiemelte, hogy ez az eljárás megtorlás volt a népszavazási kampányban „nem-mel” szavazókkal szemben és alkalmas volt arra, hogy érdemben befolyásolja a népszavazás kimenetelét, tehát az ügy jelentősége jóval túlmutat néhány személy kártérítési ügyén. Utalt rá, hogy az eset szerepel az elmúlt 8 év szabadságjogi jogsértéseiről szóló jelentésében kiemelt jogsértésként, mivel nem csak Budaházyékkal szemben, hanem a Lelkiismeret 88 Csoporttal szemben is a népszavazási kampányban való részvétel miatt megtorló eljárásokat indítottak, amelyek szintén felmentéssel végződtek. Az ügy is jól mutatja az elmúlt 8 év rendszerének arcát, a hatalom a jogalkalmazás és jogalkotás minden eszközét felhasználta annak érdekében, hogy a saját akaratát rákényszerítse a társadalomra. Ma már nyilvánvalóan látszódik az Európai Uniós csatlakozás nem hozta azokat az eredményeket, amelyeket ígértek, sőt mi több, kifejezetten veszélyezteti a magyar termőföldet és a nemzet kiszolgáltatottságát a nemzetközi erőknek fokozta, és az önrendelkezés terjedelmét jelentősen szűkítette.

Az ítélet ellen felperesek várhatóan a kártérítési összeg megemelése érdekében fellebbeznek. Budaházy már másfél év óta ül előzetesben, a Hunnia Mozgalom tagjai elleni büntetőeljárás miatt törvényes indok nélkül. A rács mögül ez már a harmadik pernyertessége. Korábban szintén a BRFK ellen nyert jogerősen pert a 2008. április 11-i Clark Ádám téri tüntetésen történt meghurcolása miatt, illetve nemrégiben a stop.hu hírportál ellen jóhírnév-sértés miatti perben jogerősen 750.000,- Ft nem vagyoni kártérítést kapott.

Ez a mai döntés azt is jól példázza, hogy az a rágalomhadjárat, amelyet Budaházyval és a jogvédőkkel szemben indítottak, csupán egy eszköz arra, hogy eltereljék a figyelmet a nemzet sorsát érintő lényeges kérdésekről. Ez is bizonyíték arra, hogy hosszú évek szívós, kitartó jogvédő munkája végül mindig eredményre vezet. Sajnálatos, hogy ennyi év kellett az igazságtételhez, és még sajnálatosabb, hogy a népszavazás eredményeképpen az összes akkori parlamenti párt támogató részvételével az országot bekényszerítették az Európai Unióba, amelynek hátrányos következményei egyre kézzelfoghatóbbak. Az ügy előzményei itt érhetők el.