Budaházy fogva tartásának körülményei ellen tiltakozott Morvai Krisztina

Morvai Krisztina jogász, a Jobbik európai parlamenti képviselője szerint a terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György fogva tartásának körülményei az ötvenes évek pártállami diktatúráját idézik.

A politikus pénteken, a Fővárosi Bíróság épülete előtt újságíróknak azt mondta: felháborító, hogy Budaházy György és vádlott-társainak ügyében ugyanazon büntetés-végrehajtási intézmények vezetői hoznak döntéseket, amelyekben 2006 őszén tömeges jogsértések történtek, s ahol emberek százait bántalmazták és alázták meg.

Rámutatott: az elmúlt években a rendőri, az ügyészi, a bírói és a büntetés-végrehajtási szervezetben sem vizsgálták, kik a felelősei a jogsértéseknek, a futószalagszerűen lefolytatott koncepciós eljárásoknak.

Morvai Krisztina példaként említette a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetet és annak parancsnokát, Boglyasovszky Csabát, aki a 2006. őszi események idején végigasszisztálta, hogy kínozzák a fogvatartottakat az általa vezetett börtönben. Most pedig - folytatta Morvai Krisztina - ő volt az, aki megtiltotta, hogy az ügyészség szerint Budaházy által irányított Hunnia-csoport fővárosi bv-intézetekben fogva tartott tagjai laptophoz jussanak hozzá, sőt, közbenjárására a váci börtönben raboskodó Budaházy Györgytől is megvonták a számítógép használatának lehetőségét.

Úgy értékeli, a tisztességes eljáráshoz való jog alapelve sérül azzal, hogy a gyanúsítottak nem ismerhetik meg a velük szemben felhozott bizonyítékokat, így a rejtett kamerás felvételeket és a lehallgatott beszélgetéseket. Morvai Krisztina kitért arra, hogy a terrorizmussal vádoltak esetében az államnak fokozottan ügyelnie kellene a büntetőeljárás garanciális elemeire annak érdekében, hogy az eljárás alkalmas legyen a bűnösségük vagy ártatlanságuk megállapítására.

A jobbikos politikus ismertette, hogy hétfőn tüntetést rendeznek Budaházy György és társai fogva tartásának körülményei ellen tiltakozva. Mint közölte, a tüntetés "emberi jogi típusú" lesz, így mindazokat várják, akik szerint megengedhetetlen, hogy az ötvenes éveket idéző, durván jogsértő módszerekkel lépjenek fel a politikai ellenzékkel szemben, börtönben tartva annak tagjait.

(MTI nyomán - kuruc.info)