Budapest Pride ellentüntetés: „a tarkómat rugdosták”

Kürti Zoltán, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat munkatársa portálunknak elmondta, sok rendőr nem viselt azonosító számot a homoszexuálisok felvonulását biztosító egyenruhások közül a Budapest Pride rendezvényen, azonban ez senkit nem érdekelt a rendőrség részéről. A Kossuth téren egy rendőri intézkedést rögzített videokamerával, amikor a Vidékfejlesztési Minisztérium irányából a tömeg felháborodott hangját hallotta. A rendőrök futólépésben elindultak abba az irányba.

- Én is így tettem, mikor hátulról valamelyik rendőr megtaszított. A Vidékfejlesztési Minisztérium előtt hangos szóváltás alakult ki a helyszínen lévő civilek és a rendőrök között. Kiderült, hogy az egyik azonosító számot nem viselő rendőr a gumibotjával csapkodta az embereket – idézte fel az eseményeket Kürti.

A rendőrsorfal mögött állt, mikor lefényképeztem az illetőt, videofelvételt készítettem róla és kérdéseket intéztem hozzá. Ezekre ő nem reagált, szemlátomást bosszantotta, igyekezett mindig elkerülni. Ekkor az Alkotmány utca bejárata felé sietve elindultak a rendőrök, én pedig utánuk. Az egyik rendőr ekkor hirtelen megfordult és nekem jött. A hatósági támadás során megsérült a vállam, a lapockám, a nyakam, a térdem, ezek hámsérülések, továbbá derék, bal alkar, jobb kézfej és tarkó részen szenvedtem sérüléseket. A tarkómat rúgások érték. Annak ellenére, hogy a legcsekélyebb ellenállást sem tanúsítottam, a nyakam megszorongatták, kezeimet kicsavarták és megbilincseltek. A bilincselés miatt mindkét kézfejemen sérülések keletkeztek.

Kürti Zoltán elmondása szerint a bántalmazása itt nem ért véget.

- Az ülés előtt álltam, mikor meglökött a jobb karomat fogó, sisakot nem viselő rendőr. Ezt szóvá sem tettem, ennek ellenére többször megütött. Ezután válogatott megjegyzésekkel illetett, a ,,náci gecitől” kezdve egészen az értelmezhetetlenekig (,,gipszbe tettél te szar”). A hatóság egyik képviselője a jármű oldalánál állva jól érthetően megjegyezte, hogy ,,na te kis fasz, most meg lesz a címed”, illetve utalásokat tett, hogy találkozni fogunk a jövőben.

A rendőrautóban Kürti elmondása szerint a mellette ülő rendőr többször „véletlenül” nyakon ütötte. Kürti Zoltán elmondása szerint a legkülönbözőbb módszerekkel kínozták a rendőrök a bevitt személyeket, a Gyorskocsi utcai fogda folyosóján előttük itták a vizet, de többszöri kérésre sem voltak hajlandók adni a „foglyoknak”.
A Gyorskocsi utcában, amíg az orvosi vizsgálatra vártak az előállítottak a folyosón az egyik rendőr a hátrabilincselt kezű előállított karját emelgette a fájdalomküszöbig – idézte a történteket Kürti Zoltán.

(barikad.hu)