Cozma-gyilkosság - A Jobbik üdvözli az ügyészség felülvizsgálati indítványát

A Jobbik nagyon örül annak, hogy a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati indítványt nyújtott be a Kúriához a Cozma-gyilkosság ügyében. Gaudi-Nagy Tamás ellenzéki országgyűlési politikus kedden újságírók előtt elmondta: szerinte "az ügyészség helyes úton jár", hiszen az ilyen motiváltságú, ilyen súlyosságú bűncselekmények esetén elrettentő büntetéseket kell hozni, mert ez nem csak az elkövető, hanem az egész társadalom számára megfelelő üzenettel bírna.

A Legfőbb Ügyészség hétfőn, indoklási kötelezettség jelentős mértékű elmulasztása miatt nyújtotta be a felülvizsgálati kérelmet, mivel véleményük szerint a jogerős ítéletben megállapított tényállás olyan ellentmondásokat tartalmaz, amelyek miatt a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából jelentős kérdésekben nem állapítható meg, hogy a Győri Ítélőtábla milyen tényállásra alapította döntését. Az ügyészség közleménye szerint a másodfokú határozat hatályon kívül helyezését indítványozták, mely lehetővé teszi - megismételt eljárásban - a másodfokú ítélet valamennyi büntetőjogi rendelkezésének felülbírálatát.
A Legfőbb Ügyészség az érintett három terhelt előzetes letartóztatásának fenntartását is kezdeményezte.A Marian Cozma megölése miatt indított büntetőperben április 27-én hirdette ki jogerős ítéletét a Győri Ítélőtábla, jelentősen enyhítve az első fokon kiszabott büntetéseket. Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándor és Németh Győző 18-18 év börtönt kapott, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta a másodfokú bíróság.

 Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

(forrás: MTI)

Tags: