Elítélte a külügy Gaudiék tüntetését

Megjött a hazaáruló bilderberges Martonyiék válasza a Kárpátalja visszacsatolását követelő tegnapi tüntetésünkre: elhatárolódik a petíció tartalmától és szellemiségétől, mert az nem segíti a külhoni magyar közösségek szülőhelyen való megmaradását és Magyarország változatlanul támogatja Ukrajnát területi egységének és szuverenitásának megőrzésében. Úgy látszik a nyomásgyakorlás és a cselekvés más szintjére van most már szükség.

A Külügyminisztérium épülete előtt péntek este Kárpátalja autonómiájáért, illetve Ukrajnától való elszakadásáért tüntettek Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő kezdeményezésére. A tárca szerint egyes pártok, mozgalmak politikai haszonlesésből megkérdőjelezik más országok területi integritását.

A Külügyminisztérium elítéli, hogy egyes pártok, mozgalmak politikai haszonlesésből megkérdőjelezik más országok területi integritását, szuverenitását, és figyelmen kívül hagyják az adott országban élő magyar közösség érdekeit, amint az a "Petíció Kárpátaljáért" című szöveg esetében nyilvánvaló - közölte a tárca az MTI-vel.

A Külügyminisztérium épülete előtt péntek este Kárpátalja autonómiájáért, illetve Ukrajnától való elszakadásáért tüntettek Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő kezdeményezésére.

A demonstrálók molinókkal érkeztek, azokra angol és magyar nyelven például azt írták, "Önrendelkezést Kárpátaljának", illetve "Magyarország visszaköveteli Kárpátalját". A két-háromszáz résztvevő közül többen nemzetiszínű és árpádsávos lobogót tartottak a magasba. A szervezők petíciót adtak át a Külügyminisztérium ügyeletes munkatársának. Egyebek mellett követelik, hogy a magyar állam ismerje el a krími népszavazás eredményét, továbbá intézkedjenek a Magyar Honvédség felkészítéséről, hogy képes legyen megvédeni a kárpátaljai magyarokat.

A tüntetés kezdeményezője, Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője (b3) petíciót ad át a minisztérium központi ügyelete munkatársának a Népszavazást Kárpátalja jövőjéről! címmel megrendezett tüntetésen a Külügyminisztérium épülete előtt Budapesten 2014. március 28-án. A demonstráció résztvevői Kárpátalja autonómiájáért, illetve elszakadásáért tüntettek. Balról Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője (b) és Lenhardt Balázs, a párt országgyűlési képviselője (b2). MTI Fotó: Marjai János

A Külügyminisztérium közleményében hangsúlyozza: elhatárolódik a petíció tartalmától és szellemiségétől, mert az nem segíti a külhoni magyar közösségek szülőhelyen való megmaradását, boldogulását, hanem ellenkezőleg: veszélyezteti a kárpátaljai magyarság és az egész térség biztonságát.

Magyarország többször kinyilvánította, hogy változatlanul támogatja Ukrajnát területi egységének és szuverenitásának megőrzésében, nem tekinti az önrendelkezési jog törvényes gyakorlásának a március 16-i krími "Patyomkin-referendumot", és sem annak eredményét, sem pedig a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását nem ismeri el - írja a szaktárca.

A magyar kormány következetesen kiáll a kárpátaljai magyarság jogainak tiszteletben tartása és érvényesülése mellett - különös tekintettel nyelvi és oktatási jogaikra - mind kétoldalú keretekben, mind a nemzetközi fórumokon - hangsúlyozza közleményében a Külügyminisztérium.