Felfüggesztett börtön Budaházynak, botrányos jelenetek a bíróságon (videóval frissítve)

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Budaházy Györgyöt jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A határozathirdetést rendzavarás miatt 30-40 percre fel kellett függeszteni, Budaházy híveit rendőrök vezették ki a tárgyalóteremből. A tábla indoklása szerint Budaházy átlépte a szólásszabadság határait vádbeli internetes írásaival.

A tábla másodfokon helybenhagyta a megismételt eljárásban a Fővárosi Bíróságon született elsőfokú döntést, amelyben egy év - három évre felfüggesztett - börtönnel sújtották Budaházyt alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt.

Budaházyt az ügyészség ebben az ügyben 2006 ősze és 2007 tavasza között az interneten nyilvánosságra hozott írásai miatt vádolta meg állam elleni bűncselekménnyel, ugyanis ezekben a vádlott az ügyészség szerint a főváros blokádjára, a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására és más erőszakos cselekményekben való részvételre buzdította olvasóit.

Budaházy az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, a védelem is a vádlott ártatlansága mellett érvelt, ugyanis álláspontjuk szerint Budaházy írásai egy demokráciában beleférnek a szólásszabadság gyakorlásának határaiba.

A szerdai határozathirdetés során akkor szabadultak el az indulatok, amikor a bíróság elkezdte ismertetni Budaházy korábbi, illetve jelenleg folyamatban lévő büntetőügyeit, és ahhoz ért, ahol terrorcselekmények és más súlyos bűncselekmény ügyében emeltek vádat a Hunnia Mozgalommal összefüggésben országgyűlési képviselők sérelmére végrehajtott, illetve tervezett merényletek miatt. Ebben az ügyben van már több mint egy éve előzetes letartóztatásban Budaházy.

A hallgatóság a szóbeli indoklásnak annál a részénél kezdett el hangosan zúgolódni, amikor a bíró felidézte a terrorcselekmény vádjával folyó eljárást. Ekkor Budaházy is fennhangon tiltakozott, majd odakiáltotta a bíróságnak, hogy 16 hónapja börtönben van.

"Tele van a t...m" - ordította a vádlott a bíróságnak, és ekkor már Budaházy hívei is kiabáltak a tárgyalóban, a vádlott nevét skandálták és káromkodva szidták a bíróságot.

Erre az eljáró tanács elnöke felfüggesztette a határozathirdetést és elrendelte a terem kiürítését. A hallgatóság azonban önként nem távozott, ezért tucatnyi rendőr jött a tárgyalóba, és parancsnokuk 15-20 perces alkudozást, vitát követően elérte, hogy Budaházy hívei békésen elhagyják a helyiséget. Eközben megérkezett Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő, aki konzultált a hangoskodókkal, és kérdőre vonta a rendőröket.

A bíróság folyosóján Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, Budaházy védője, a Jobbik országgyűlési képviselője arra kérte a vádlott híveit, hogy ne tegyenek olyat, ami eljárást vonhat maga után, ugyanakkor a tábla döntését justizmordnak - azaz súlyos jogsértésnek, a jog halálának - minősítette, és megjegyezte azt is, hogy "jó érzésű hazafi egy ilyen döntés ellen csak tiltakozni tud".

A Fővárosi Ítélőtábla határozathirdetésének folytatásán már csak Budaházy, a védője, az ügyész és az újságírók vehettek részt.

A tábla szóbeli indoklásában kiemelte, hogy Budaházy átlépte a szólásszabadság határait, és bűncselekményt követett el, amikor tettleges ellenállásra, harci cselekményekre hívta fel olvasóit, és erőszakkal fenyegetve buzdított az alkotmányos rend megváltoztatására, a királyság mint államforma elérésére.

A több mint kétórás ítélethirdetés során Budaházy híveinek tárgyalóteremből történő eltávolítását követően a védő is elhagyta a tárgyalót, majd közbekiabálásai miatt a bíróság kivezettette Budaházyt is.

Gaudi-Nagy Tamás az ítélethirdetést követően a bíróság épülete előtt újságíróknak úgy fogalmazott: "a mai döntés a Gyurcsány-rendszer akaratának beteljesítése (...), a tavaszi választások szembe köpése (...), veszélyezteti a magyar bíróság tekintélyét (...), ezek a bírók törvényen kívül és felül helyezték magukat (...), ez az ügy tökéletes bizonyítéka annak, hogy nem volt érdemi változás az országban", a helyükön maradhattak azok az ügyészek és bírák, akik felelősek a 2006. őszi jogsértésekért.

Budaházy védője elmondta azt is, hogy a tábla jogerős ítélete ellen felülvizsgálati kérelemmel élnek a Legfelsőbb Bíróságon, és ha kell, Strasbourgig is elviszik ezt az ügyet, hiszen a vádbeli írások a véleménynyilvánítás határain belül maradó rendszerkritikát fogalmaztak meg.

MTI