Felvidéki fórum az elcsatolt területeken élő magyar közösségek önrendelkezési törekvéseinek időszerű kérdéseiről

2014.február 15-én zajlott Felvidéken, Gútán, a IV. Közép-európai Emberi Jogi Fórum dr. Morvai Krisztina, független EP képviselő (Brüsszel-Budapest), az NJSz, (Budapest),az Emberi Jogok Közép-európai Bizottsága (Brüsszel), és a gútai Művelődési Központ közös szervezésében.

A nemzeti jogvédők a fórumot összekapcsolták az 1945-öt követő - a felvidéki magyarság ellen - Csehszlovákiában erőszakosan végrehajtott, tragikus deportálásokra, kitelepítésekre történő megemlékezéssel. A fórumot megelőzően Bényben, Zselízen, Nagysallón, Udvardon és Gútán megkoszorúzták az áldozatokért állított emlékműveket, mécsest gyújtottak és a nemzeti zászló tiszteletadása mellett énekelték el a magyar himnuszt.

A fórumra történő érkezésig a Budapestről érkezők részben történelmi tényeket elevenítettek fel, valamint a deportálást is elszenvedő résztvevők saját tragikus életszakaszukról meséltek.

A fórumot Koczkás Beáta, Gúta alpolgármestere nyitotta meg. Ismertette a város történetét, és megrázóan elevenítette fel, az elszenvedett jogsértéseket. Dr. Morvai Krisztina EP-képviselő Önrendelkezés, emberi jogok és jogvédelem a Kárpát-medencében című NJSz kiadásában közreadott könyvet ismertette. Dr. Zétényi Zsolt a NJSZ elnöke a felvidéki konkrét jogsértésekről tartott előadást. Dr. Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő irodalmi visszaemlékezésekkel tette színessé a fórumot. Pierre Gillet, az Emberi Jogok Közép-európai Bizottság elnöke üzenetet intézett a fórum résztvevőihez, melyet dr. Kállay Oszkár, az Emberi Jogok Közép-európai Bizottságának emberi jogi tanácsadója olvasott fel.

Az európai integráció és a szlovákiai magyarság (A felvidéki magyarok emberi jogai a lisszaboni szerződés értelmében) témában Czigány Imre közgazdász, az EU nyugalmazott tisztviselője és az Emberi Jogok Közép-európai Bizottsága tanácsadója (Brüsszel) tartott előadást.

Kiemelt értéke a Felvidéki IV. Közép-európai Emberi Jogi Fórumnak, hogy az előadásokat őszinte, nyílt fórum követte, ahol a résztvevők pro és contra vetették fel a Felvidék magyarságát érintő gondokat, problémákat, a konkrét hátrányos, csak magyarokat érintő megkülönböztetéseket, valamint az eddigi történéseket. Egyértelműen vitáztak a célravezető útról. Vannak, akik ezt az utat apró visszafogott lépésekben tartanák célravezetőnek, de olyan felvidéki magyarok is hallatták hangjukat és elképzelésüket, akik bátrabb, radikálisabb utat látnak csak célravezetőnek, mert az eredmények mindmáig váratnak magukra. Eredményre pedig csak akkor számíthatnak, ha annak kivívásában maguk is részt vesznek.

A fórum állófogadáson, további, kötetlen eszmecserével folytatódott.

Orbán Éva


Rövidesen egy úti beszámolóval is jelentkezünk, illetve a felvidéki utazásról készített videó felvételeket is rövidesen közzétesszük