A gárdisták nem adják fel! - küzdelem a jóvátételért, videós tárgyalási tudósítással

Almási Lajos videós tudósítása a 2009. július 4-én meghurcolt 13  gárdista és hazafi kártérítése iránt indított nemzeti jogvédő per 2015. január 29-i, első tárgyalásáról.

2015. január 29-én a Fővárosi Törvényszéken került sor az első tárgyalásra a dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője és dr. Borbély Andrea ügyvéd által képviselt 13 meghurcolt gárdista és hazafi Budapesti Rendőr-főkapitányság elleni kártérítési perében. Az ügy a 2009. július 4-én (Bajtársiasság Napján) az Erzsébet téren végrehajtott brutális és azóta a bíróság által is jogellenesnek nyilvánított  rendőri akciók (tüntetés feloszlatás, könnygáz bevetése, verés, tömeges előállítás-216 fő) miatt indult. (A háttér részletesen). A felperesek kérik az ellenük elkövetett jogsértések megállapítását (személyes szabadság, gyülekezési jog, testi épséghez és egészséghez fűződő jog, emberi méltóság megsértése), elégtétel adást és összesen hétmillió forint és kamatai összegű nem vagyoni kártérítést.

A korrekt bíráskodás mellett folyt tárgyaláson (a kuruc.info tudósítása itt olvasható) a rendőrség először a keresetek elévülését hozta fel pergátló akadályként, majd miután bizonyításra került, hogy a keresetlevél időben érkezett be az ötödik év utolsó napján vitatta a jogalapot, sőt egyes felperesek esetében azt is, hogy jelen voltak és előállították őket. Éles jogi vita folyt a felek között, majd a bíró elrendelte a felperesekkel szemben utóbb indult összes szabálysértési eljárás iratainak beszerzését.
A következő, 2015. április 2-án  8.30-től kezdődő egész napos tárgyaláson az önkény rendőrsége által előállítottak, illetve sérüléseket szenvedettek személyes meghallgatása zajlik majd.

Tavaly decemberben volt az első tárgyalás 86 gárdista és hazafi által indított perben, amely 2015. március 24-én és 26-án 8.30-től kezdődő tárgyalási napokon folytatódik a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében a jogsértettek meghallgatásával, ekkor az érintett gárdisták ügyeiben akár részítélet is születhet.

A jog és az igazság előbb-utóbb győzni fog!

Budapest, 2015. február 6.
Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője
www.gaudinagytamas.hu