Gaudi és az ukrán határőrök: "Lesz még ez másként is!"

2017. szeptember 27-én a beregsurányi határátkelő ukrán felügyelet álló túlsó oldalán az ukrán határőrök megtagadták (https://goo.gl/XSsqtm) dr. Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselőtől és tőlem a beutazást a csodaszép Kárpátaljára. A kárpátaljai magyarok jogainak érvényesülésést kivizsgáló jogi monitorozó útra indultunk a Nemzeti Jogvédő Szolgálat szakértői csapatával. Az utat azonban megakadályozni nem tudták, hatalmas öngólt lőttek: a többiek átmentek, minden programpontot teljesítettek, minden vizsgálatot elvégeztek és a két meghirdetett fórumot is megtartottuk videókonferencia útján. A szeptember 27-i makkosjánosi fórumon elmondott beszédem itt látható. A másik mezőkaszonyi fórum teljes felvételét rövidesen közzétesszük.

A marcona terepruhás ukrán határőrök által kezünkbe nyomott cirillbetűs ukrán nyelvű határozat szerint 2014 óta szerepeltünk a beutazási tilalom alá esők listáján. A tilalom öt éves, így 2019-ben lejár, akkor megint jövünk, az biztos...

Közölték: az ukrán titkosszolgálat (SZBU) jelzése alapján lettünk kitiltva, további magyarázatot budapesti ukrán nagykövetségen kaphatunk. A magyarázatkérést a héten írásban benyújtottam, tudomásom szerint a külügyi vezetés is megtette a szükséges lépéseket.... Az ukrán határőrség vezetőjének nyilatkozata illetve az ukrán határőrség honlapján fellelhető információ szerint Krisztina kitiltásának oka, hogy "2014-ben Donbasszban (Kelet-Ukrajna) járt és ott az orosz, illetve oroszbarát szeparatista erőket támogatott. Ez a hír szemenszedett hazugság! 

Velem kapcsolatban nem közöltek semmit, bár el tudom képzelni a casus bellit...

Almási Lajos exluzív dokumentumfilmje alig több mint két percben bemutatja azokat a feszült pillanatokat, amikor a több órás jogi küzdelem után - aláírásunk megtagadása mellett - átvettem a kitiltó határozatot, de egyúttal a beregszászi magyar konzul tolmácsának segítségével kifejtettem magvas véleményemet az önkényuralmi intézkedésről.

Többek között azt közöltem velük, hogy " lesz ez még máskétn is" és "addig fogjuk blokkolni Ukrajna EU csatlakozását, amíg a kárpátaljai magyaroknak nem biztosítják az egyéni és közösségi jogaik teljességét", továbbá, hogy az Európára zúduló iszlám áradat miatt az együttműködés útját kellene járni a soknemzetiségű (közte 200 ezer magyar) Kárpátalja felvirágoztatása érdekében és nem egymással szórakozni.

A makkosjánosi fórumon izgalmas és tanulságos előadást tartott dr. Morvai Krisztina is, aki rámutatott: "Teljes mértékben összeegyeztethetetlen az európai normákkal (amelyek betartására Ukrajna elköteleződött az EU-Ukrajna társulási szerződésben), hogy az őshonos magyar közösség folyamatosan retteg a titkosszolgálatoktól, a nacionalista paramilitáris csoportoktól, a véleménynyilvánítási szabadságuk, gyülekezési joguk, szólásszabadságuk sárbataposásától."

Ezen a „betiltott” lakossági fórumon felszólalt dr. Menyhárt Gabriella erdélyi ügyvéd és Polgár Hajnalka felvidéki jogvédő, akik saját szakmai és emberi tapasztalataikat osztották meg és kijelentették: jogvédelemre és harcos jogvédőkre van szükség Kárpátalján is ! Ezúton is kérjük és várjuk kárpátaljai jogász illetve jogvédő kollegák jelentkezését a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu) soraiba. Delegációnk tagja Czigány Imre, az Európai Bizottság nyugalmazott tisztviselője kiemelte: "Ukrajna immár az Európai Unió társult állama és ezért az európai normák, így az emberi jogok - s a nemzeti közösségek jogai - megsértésével szemben most kell fellépni, mivel ha Ukrajna továbbhalad a csatlakozási folyamatban, akkor az a látszat keletkezik, hogy az ilyen jogtiprások megengedhetőek és toleráltak az Unió részéről."

Az út során begyűjtött, jogfosztásokat igazoló bizonyítékok feldolgozása folyamatban van, nemsokára élesítjük és megfelelő helyekre azokat...

Tags: