Gaudi a 2010 óta tartó parlamenti ciklus rekordere, Kubatov és Meggyes azóta is hallgat

A legtöbbet és a legtöbbször az LMP-s Schiffer András, a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és a szocialista Göndör István beszélt az Országgyűlésben. Orbán Viktor miniszterelnök 43-szor szólalt fel az elmúlt fél évben, és ezzel éppen 43. a listán - derül ki az MTI összegzéséből.

Schiffer sokszor, Gaudi-Nagy hosszan beszél

A legtöbbször, 192 alkalommal szót kérő Schiffer András összesen csaknem 14 órát beszélt. Őt Gaudi-Nagy Tamás követi, akinek 166 felszólalása 12 és fél órán át tartott. A két ellenzéki képviselő egyébként nemcsak a most lezárult félév, hanem a 2010 óta tartó parlamenti ciklus rekordere is: az LMP-s politikus - volt frakcióvezető - eddig 627-szer emelkedett szólásra, és ezek csaknem 48 órán át tartottak, míg jobbikos képviselőtársa ugyan csak 599-szer kért szót, de beszédideje majdnem elérte az 50 órát.
Idén február és július között a legtöbbet beszélő fideszes - akinek nincs kormányzati tisztsége - Babák Mihály, Szarvas polgármestere volt, 89-szer szólalt fel, és ezzel a 13. helyre került a listán. Három párttársa - Halász János, Fónagy János és Kontrát Károly - megelőzte ugyan a sorban, de ők mindhárman államtitkárok is.

Semjén egy éve nem szólalt fel

Orbán Viktor miniszterelnök 2 óra 14 percet szónokolt, összesen 43 alkalommal, és ezzel éppen 43. a listán. Egyik helyettese, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a képviselő tárcavezetők közül a legtöbbet beszélt, ezzel szemben a kormányfő másik helyettese, Semjén Zsolt KDNP-elnök egyszer sem szólalt fel tavaly július óta.

Néma polgármesterek

Rajta kívül az MTI összegzése szerint 34 képviselő szintén nem szólalt fel egyszer sem az első félév 54 ülésnapján. Köztük több kormánypárti polgármester van, így Bácskai János IX. kerületi, Borkai Zsolt győri, Cseresnyés Péter nagykanizsai, Cserna Gábor dunaújvárosi, Gyutai Csaba zalaegerszegi, Kapus Krisztián kiskunfélegyházai, Koncz Ferenc szerencsi, Simon Miklós nyírbogáti, Simonka György pusztaottlakai, Szabó Tamás jászberényi, Tessely Zoltán bicskei és Vécsey László szadai polgármester.
Szintén szótlan maradt Ivád független polgármestere, Ivády Gábor; rajta kívül pedig még három ellenzéki képviselő - a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló, független Oláh Lajos, a szintén független Pősze Lajos és a jobbikos Szabó Gábor - nem élt a felszólalás lehetőségével.

Szótlan volt Szijjártó és Varga is

Nem beszélt a tavaszi-nyári ülésszakon Szijjártó Péter, a miniszterelnök korábbi szóvivője, a Miniszterelnökség jelenlegi külügyi és külgazdasági államtitkára, Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, aki május végéig a Miniszterelnökséget vezette, azóta pedig az IMF/EU-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter és György István főpolgármester-helyettes sem.

Két éve hallgat Kubatov

A jelenlegi parlamenti ciklus kezdete, azaz 2010 tavasza óta egyetlen felszólalást sem jegyzett még öt fideszes politikus: Bíró Márk, a Fidesz-frakció közlekedési szabályok és szankciók átalakításáért felelős képviselője, Kovács Ferenc, a nemzeti összetartozás bizottság alelnöke, Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, Molnár Ágnes, a fejlesztési tárca volt államtitkára és Meggyes Tamás.
A volt esztergomi polgármester ebben a parlamenti ciklusban továbbra is csak két szót mondott a Házban: saját mentelmi ügyének tárgyalásakor nemmel válaszolt arra az elnöki kérdésre, hogy kíván-e felszólalni, egy esetben pedig szavazógépének meghibásodása miatt szóban adta le igenlő szavazatát.

Jó formában a frakcióvezetők

A frakcióvezetők közül az LMP-s Jávor Benedek beszélt a legtöbbször, 33 alkalommal, őt követi Rogán Antal - aki az ülésszak közben váltotta Lázár Jánost a Fidesz képviselőcsoportjának élén - 27 felszólalással. A KDNP-s Harrach Péter és a jobbikos Vona Gábor egyaránt 14-szer, az MSZP-s Mesterházy Attila és a fideszes Lázár János pedig 9-9 alkalommal szólalt fel.
(MTI- Kuruc.info)

Kapcsolódó:

Parlamenti rekorderek I.