Gaudi szerint gépet csinálnak a parlamentből

Mint ismeretes, az Egyes házszabályi rendelkezésekről szóló határozati javaslat (H/13253) részletes vitája során tárgyalt módosítások tartalmazzák azokat a pontokat, amelyek alapján fogja a törvényalkotási és ellenőrzési munkáját végezni az Országgyűlés 2014 és 2018 között. Ennek fényében dr. Gaudi-Nagy Tamás röviden összefoglalta az érdeklődő magyar állampolgároknak a parlamenti működés eddigi hátulütőit, valamint kitért néhány fontosabb új szabály részletére.

Gaudi a kétperces viták kapcsán elmondta, hogy frakciója tapasztalatai szerint, míg a ciklus elején voltak parázs viták, úgy most már monologikus helyzetben érzik magukat, azaz elmondják a magukét, majd az előterjesztő a zárszóban elmondja a véleményét, lényegi vita nélkül. A radikális képviselő nehezményezte, hogy nem adnak lehetőséget a viták során az azonnali, gyors, egy-egy hazugságot leleplező felszólalások megtételére.

Egy módosító kapcsán, amely a bizottsági nyilvánosságnak ad egy speciális garanciát, Gaudi kifejtette, hogy tekintettel arra a tervezetre, amely szerint a parlamenti viták nagy részét a bizottságokba helyeznék át, indokolt lenne a bizottsági munka élő közvetítése. A radikális honatya ezután ismertette, hogy vannak bizottságok, ahol több hetet késik a jegyzőkönyv nyilvánossága, illetve van olyan is, ahol egy ülés mindössze három percig tartott.

Gaudi-Nagy Tamás elmondta, nem érti, hogy miért ennyire átláthatatlan és következetlen a törvényalkotás folyamata, szinte lehetetlenné téve azt, hogy az állampolgárok, vagy szakmai érdeklődők követni tudják. Ugyanakkor a képviselők lelkiismeretes munkáját is megnehezítik az olyan körülmények, mint például az, hogy jegyzőkönyvek híján fejből kell visszaemlékezniük a régebbi bizottsági üléseken elhangzottakra.

Felszólalását Gaudi így zárta: „Tiszteljük meg a polgárokat azzal, hogy jelen vagyunk, nem helyettesítgetjük magunkat, nem hiányzunk az ülésekről, nem csinálunk látszattevékenységet, és valóban átlátható, demokratikus sokrétűséget megragadni képes parlamenti munkát teszünk le az asztalra, mert ezzel vagyunk méltóak eleinkhez.”

A felszólalás megtekinthető alább.