Gaudi végleges felmentése -Pásztor-féle büntetőügy, 1. rész (Gaudi és a védők)

Győzött az igazság és a jog: 2017. október 10-én a Kúrián véglegesen felmentettek a Pásztor István VMSZ elnök 2014. május 6-i földvédő tüntetésen történt leköpése kapcsán indított koncepciós eljárásban: az első és másodfokú felmentő ítéleteket hatályában fenntartotta dr. Márki Zoltán kúriai bíró által vezetett háromtagú tanács ritkán tapasztalt szakmai igényességgel és alapossággal. A jog ünnepe volt ez a Kúrián: sokak vágya velem együtt, hogy ez ne kivételes alkalom, hanem a mindennapok megélt valósága legyen a bűnüldöző szervek, vádhatóságok és bíróságok gyakorlatában. 

( Az MTI így tudósított)

Almási Lajos filmjében védőimmel (dr. Manger Marcell és dr. Kovátsits László ) együtt értékelem a Kúria döntését és az ügy tanulságait .

Az ügyészség szerint a "bűnöm" az volt, hogy vélemény-nyílvánításra hívtam fel a tüntetőket a földvédő tüntetésünk helyszínére tévedt és délvidéki magyarok elárulása miatt joggal kritizálható Pásztor tekintetében, akit a tüntetők közül ketten leköptek. Pásztor nem tett feljelentést, de a rendőrség mégis hajtóvadászatot indított a szerintük majdnem "lincselés" miatt. Az ávós időket idéző kihallgatásom itt látható.

Két hónapra előzetesbe is helyezték a Pásztor leköpő egyik nőt, majd pedig őt és az egyik (- két napra őrizetbe vett) rendezőt - aki éppen a délvidéki magyar politikust kívánta megvédeni - velem együtt az ügyészség a vádlottak padjára ültetett.

A fenyegetettségem a halmazati szabályok miatt hat és fél év szabadságvesztés volt, ennyit szeretett volna kiszabatni rám az ügyészség ebben a teljesen képtelen eljárásban, amelyről első pillanattól kezdve tudta a jogász szakma, hogy megalapozatlan.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (dr. Makranczi Zita bíró) 2015. szeptemberben felmentett bűncselekmény hiányában az ellenem felbujtói minőségben elkövetett személyes szabadság megsértése és garázdaság minősített esetei miatt emelt vádak alól. A Fővárosi Törvényszék dr. Csákány Ildikó vezette háromtagú bírói tanácsa (dr. Koós Béla Gergely, dr. Keszthelyi Csaba) 2016. szeptember 23-án hozott jogerős ítéletében a felmentésemet helyben hagyta.

A felmentések miatt felsült ügyészség a hat hónapos törvényes határidő utolsó napjaiban felülvizsgálati indítványt nyújtott be, kérve csoportos garázdaság bűntette felbújtójaként történő megbüntetésemet. Az ügyészség ráadásul megismételt eljárást kért, bár semmilyen okot és körülményt nem jelölt meg abban a körben, hogy milyen bizonyítási cselekmény elvégzését kéri, sőt hosszan érvelt amellett, hogy a feltárt tényállás alapján kell engem mindenképpen megbüntetni.

A Kúria szerint az ügyészség felülvizsgálati indítványa nem volt alapos, ezért azt elutasította és a korábbi, bűncselekmény hiányában meghozott felmentő rendelkezést hatályában fenntartotta. Dr. Márki Zoltán bíró, a tanács elnöke rámutatott: "a felbujtás szándékos magatartás; az lehet felbujtó, aki tudatában van annak, hogy bűncselekményre bír rá mást, előre látja, mi lesz a következménye tettének. Gaudi-Nagy Tamás azonban bárkihez szólt is, nézeteit terjesztette. Ezt erőteljes formában tette ugyan, de erőszakot nem fogalmazott meg."

Ezúttal, köszönöm mindenkinek,különösen védőimnek, dr. Manger Marcellnek és dr. Kovátsis László ügyvédnek a remek szakmai munkát, dr. Morvai Krisztinának a töretlen és következetes kiállást mellettem (a felmentésemet így kommentálta: https://goo.gl/1xW5Ya), köszönöm a számos hazafi kitartó buzdítását és végül de nem utolsósorban a Kúria dr. Márki Zoltán bíró úr vezette tanácsának, hogy a törvényességet érvényesítette, az alsófokú bíróságokhoz hasonlóan példát mutatva a szakmai elhivatottságról.

„Inkább tíz mást is főbe kell lőni, mint egyetlen kártevőt futni hagyni." - ez a Visinszkij-féle, Szovjetunió 1930-as éveiben, majd nálunk az ötvenes években alkalmazott szemlélet jellemezte a törvénytelen eljárás során a rendőrséget és ügyészséget, amelybe mellettem még két ártatlan embert is belerángattak.

Szolgáljon az ügy tanulságul mindenki, de különösen az ügyészség számára, hogy soha többet ne kerülhessen sor az enyémhez hasonló politikai koncepciós eljárásra.

Várom a személyi konzekvenciák levonását...

Budapest, 2017. október 13.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, nemzeti jogvédő