Hamis érvek hálójában – Budaházy-per a Markó utcában

Ma sem volt botrányoktól mentes Budaházy György pere a Legfelsőbb Bíróság Markó utcai épületében.

A mai napon folytatódott Budaházy György elleni per az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészítésének ügyében.  A reggel 9 órakor kezdődő tárgyaláson a 17 hónapja fogvatartott Budaházy György az ellene felhozott vádpontokra tételesen reagált, folytatva több órán keresztül a szeptember 16-án elkezdett elemzését.

A Szent Korona Rádió tudósításaiból kiderült, hogy Budaházy György elleni perek politikai indíttatásúak és koncepciózusak. Ezért nem lehet azon csodálkozni, hogy amikor az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészítésében lefolytatott tárgyalás első fokon felmentéssel zárt, az ügyet ennek ellenére másodfokra utalták, új vádirattal.  Az ügy első tárgyalási napján szeptember 16-án a vádlott elkezdte elemezni a vádiratot. A mai napon folytatta a részletes és kimerítő elemzését a nagyszámú hallgatóság és a jelen lévő újságírók jelenlétében.

Budaházy György miután megszabadították a bilincstől, a kezében a vádpontokat tartalmazó iratokkal, pontról - pontra haladva cáfolta a vádak igazságtartalmát. Kiderült, hogy a vád az általa elmondott beszédekből és az interneten megjelenő írásaiból áll. Véleménye szerint gondolatait a megfelelő szövegkörnyezetéből kiemelve, helyenként megváltoztatva illesztették be a szövegbe, többször időutazást produkálva.  Szerinte az összeollózott, sokszor megváltoztatott mondatokkal akarják a vádat bizonyítani, azonban ő pontosan emlékezik arra, hogy mikor mit mondott és milyen esemény kapcsán hangzott el.  Budaházy idézett az előző tárgyalás eredményének bírói indoklásából, összehasonlítva a jelenlegi vádakkal. Úgy gondolja, ha ugyanabban az ügyben két különböző egymással ellentétes döntést hoznak, akkor nincs meg az objektív hozzáállás a testület részéről, vagyis a nincs független bíróság.  A vád újbóli feltámasztása is aggályokat vet fel. Saját írásai és beszédei kapcsán a véleménynyílvánítás szabadságát emelte ki, mint demokratikus alapjogot.  A kimerítő, de hatásos elemzésnek 12 órakor vetett véget a bírónő, ami kiváltotta közönség rosszallását. A bírónő felszólította a jelenlévőket, hogy a média kivételével hagyják el a tárgyalótermet. Azonban a hallgatóság hangosan nemtetszését nyilvánította ki és két fő kivételével bent maradt. A bíróság szünetet rendelt el, és kijelentette, hogy zártnak fogja minősíteni a tárgyalást.

Budaházy György fél órát kért még gondolatai ismertetésére, de a bírónő szünetet rendelt el. A folyosón várakozók elmondták, hogy a tárgyalásokon már hozzászoktak a hasonló esetekhez. Szerintük ez provokáció volt.   A szünetben a tárgyalóterem folyosóját lezárták és közölték, hogy csak az újságírók mehetnek be.  A tárgyalás folytatása a bíróság döntése szerint a hallgatóság és a vádlott rokonai nélkül zajlott.  Gaudi-Nagy Tamás, Budaházy György védőügyvédje jelezte a bíróság felé, hogy ha hagyják beszélni a vádlottat, akkor erre az incidensre nem került volna sor. Kérte, hogy vonják vissza a határozatot, vagy legalább a családtagokat engedjék be. A bíróság nem módosította álláspontját. Budaházy 14-30-ig kapott időt érvelésének befejezésére.  A továbbiakban hasonló módon érvelt a vád ellenében, cáfolva azt. 

Idejének leteltekor Gaudi-Nagy Tamás emelkedett szólásra, és indítványozta, hogy ne ma kelljen elmondania több órás védőbeszédét. Az eddig  elhangzottakról szóló jegyzőkönyv alapján annak szövegét be kell építenie a védőbeszédébe. Ennek hiányában nem tudja hatékonyan képviselni ügyfelét.  Mivel ez véleménye szerint az ügy politikai jellegű, ezért kell politikai és jogtörténeti elemzésekkel kiegészítenie majdani beszédét.  A bírónő az ügyész véleményét kérdezte, aki nem zárkózott el a vád- és a védelem perbeszédeinek egy másik időpontban való elhangzásához.  A bíróság rövid tanácskozás után a következő tárgyalás időpontját október 1-jére tűzte ki.

A Szent Korona Rádió helyszíni tudósítását, képeit, hanganyagait ide kattintva tekinthetik meg.

barikad.hu