Jogalkotási bohózat - "Adjuk meg az időt a tisztességes jogalkotásra!" (videó)

2014. február 4-én kora délután, a Kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról (T/13478) című törvényjavaslat vitájában többször is hosszabb szünetet rendeltek el az Országgyűlés keddi plenáris ülésén, a tárgyalni tervezett javaslat vitája így a délelőtt folyamán érdemben el sem kezdődhetett.

Az első, mintegy másfél órás szünet elrendelésének oka az volt, hogy nem készült el időben a bizottsági ajánlás a kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitájához. Az ajánlás kiosztása után nem sokkal a Jobbik kérésére újabb, mintegy 1 órás szünet következett, hogy a képviselők át tudják tanulmányozni a terjedelmes dokumentumot.

A parlamenti ülés reggel napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, majd határozathozatalok következtek, ezután kezdték volna el az említett előterjesztés részletes vitáját. (Általános vitája hétfőn kezdődött.)

A vita megkezdéséhez szükséges bizottsági ajánlás azonban nem készült el időre, ezért az elnöklő Balczó Zoltán közel másfél órás szünetet rendelt el; a plenáris ülés negyed 12 körül folytatódott.

A vitában elsőként felszólaló Nyikos László (Jobbik) rögtön kezdeményezte, hogy napolják el a részletes vitát, mivel most kapták kézhez a terjedelmes módosítócsomagot és még nem tudták azt tanulmányozni.

Balczó Zoltán felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy a napirendet elfogadta a parlament, az elnöknek pedig nincs lehetősége a vita elnapolására.

Gaudi-Nagy Tamás ugyancsak nehezményezte, hogy nem volt ideje áttanulmányozni a javaslatokat. A nemzeti radikális képviselő felszólalásában kifejtette, ő arról kíván beszélni, hogy miért szükséges havi 24 ezer forint kiegészítő juttatás adni az Országgyűlési Őrség Hivatásos Állományának tiszthelyettesi és zászlósi rendfokozati állomány csoportjába tartozó személyeknek. Gaudi az ülésteremben tartózkodó államtitkárok segítségét kérte, hogy magyarázzák már el neki, milyen szoros kapcsolat van a "kollektív befektetési formák" és az Országgyűlési Őrség említett juttatása között. Gaudi arra is kérte az országgyűlési képviselőket, hogy tegyék már fel a kezüket azok, akik átolvasták a javaslatot. Miután ezt nem tette meg senki, a nemzeti jogvédő képviselő úgy folytatta a felszólalását. hogy objektíve nincs olyan helyzetben az Országgyűlés - "ha még ezt Országgyűlésnek szeretnénk nevezni" (idézet Gauditól - a szerk.), hogy felelősen tudjon dönteni. A Ház tekintélyének megóvása érdekében felvetette, hogy tárgyalási szünetet kellene elrendelni.

A fideszes Németh Szilárd viszont azt kérte, a házszabálynak megfelelően folytassák a tárgyalást, míg Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára jelezte, a kormánynak a későbbi vitaszakaszban kell kifejtenie álláspontját.

Balczó Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a házszabály értelmében a kormány képviselője, vagy valamelyik frakcióvezető, illetve frakcióvezető-helyettes kérésére rendelhet el szünetet.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) ezt követően a behozott témák összetettségére hivatkozva tárgyalási szünet elrendelését kérte, aminek Balczó Zoltán eleget is tett, és 12.35-ig szüntetet rendelt el.

A teljes vitát tartalmazó videón Gaudi-Nagy Tamás felszólalása 8:27-től 14:20-ig hallható.


forrás: MTI nyomán