Kormánypárti támogatást is kapott Gaudi a multik által sakkban tartott magyar beszállítók védelmét célzó javaslata a Mezőgazdasági bizottságban

Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága 2012. június 6-i ülésén a bizottsági tagok több mint egyharmada támogatta Gaudi-Nagy Tamás kapcsolódó módosító javaslatát a multik által kiszolgáltatott beszállítók védelme érdekében (a kapcsolódó módosító javaslat IDE kattintva elolvasható). Győrffy Balázs fideszes képviselő nemrégiben törvényjavaslatot nyújtott be (IDE kattintva elérhető a javaslat szövege) a mezőgazdasági és élelmiszer ipari termékek beszállítóival szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény módosítása érdekében. A javaslat célja az (melyet a Jobbik már a Parlamentbe kerülése előtt, illetve a Parlamentbe kerülésétől folyamatosan szorgalmaz), hogy gátat kell vetni a döntően külföldi tulajdonú élelmiszerláncok kegyetlen, embertelen, tisztességtelen és sanyargató magatartásával szemben, melyet a beszállító magyar vállalkozásokkal szemben tanúsítanak. A javaslat kizárná azt, hogy harminc napnál hosszabb fizetési határidőt határozzon meg a multi a magyar beszállítónak, tiltja az önköltségi ár alatti értesítést, a polcpénz szedését, a visszáruzási kötelezettséget és több hasonló egyoldalú, csak multik érdekét szolgáló   kikötést.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik frakció tagja, kapcsolódó módosító javaslatát azonban azért nyújtotta be, mert észlelte: a törvényjavaslat nem gondoskodik arról, hogy a már megkötött, jelenleg is fennálló beszállítói szerződésekre kötelezően és automatikusan alkalmazhatóak legyenek ezek a fontos védőszabályok. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Gaudi javaslata alapján bizottsági módosító javaslatot fogadtatott el a bizottság korábbi ülésén, amelyben azonban csak részben tesznek csak eleget a nemzeti radikális képviselő által javasoltaknak. Gaudi javaslata módosítani szeretné a most bevezetni kívánt, beszállítókat védő szabályokkal a már megkötött beszállítói szerződéseket, így ezek  a beszállítóknak kedvezőbb szabályok kötelező és alkalmazandó részévé vált ezen szerződéseknek. A  Mezőgazdasági bizottság korábbi módosító javaslata csupán a törvénnyel ellentétes és nem teljesült szerződések, rendelkezések hatályvesztését írja elő. Ebből ered - és ezt a bizottsági ülésen Font Sándor bizottsági elnök és Horváth István bizottsági alelnökök is Gaudival egyetértően megállapították -, hogy a beszállítói szerződéseken így lyukak keletkeznek, amelyeket a most elfogadandó törvény kedvező rendelkezései nem tömnek be. A bizottság végül kisebb vita után Gaudi kapcsolódó módosító javaslatát oly módon támogatta, hogy a képviselők  1/3-os támogatását megkapta, tehát az Országgyűlés elé kerülhet a hétfői szavazás során.

A javaslatot Ángyán József képviselő is támogatta, aki az ülésen élesen bírálta a bizottság napirendjén lévő másik javaslatot, amely a Kossuth téri szobrok állami tulajdonba vételéről szóló rendelkezéseket iktat be a nemzeti vagyonról szóló törvénybe, s ennek a javaslatnak az előterjesztőjévé az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságát tették. Joggal tette föl a kérdést Ángyán, hogy ,,mi köze van a Mezőgazdasági bizottságnak a Kossuth téri szobrokhoz?"

Gaudi fellépése nyomán remélhetően sikerül a több ezer magyar mezőgazdasági beszállító cég helyzetét javítani, a sokszor rendkívül kegyetlen üzleti feltételeket diktáló multikkal szemben. A kapcsolódó módosítóról szóló szavazás hétfőn lesz az Országgyűlésben.