Megint balhé volt Budaházy tárgyalásán

Az eljáró bírói tanács az ismétlődő rendzavarások miatt kiüríttette a termet az állam elleni bűncselekmény vádjával folyó Budaházy-per csütörtöki másodfokú tárgyalásán, a Fővárosi Ítélőtáblán. Előzőleg védői jogai megsértésével vádolta a Fővárosi Ítélőtáblát Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd.

Amikor a tanácselnök a több órája beszélő vádlottat arra kérte, hogy fogja rövidebbre nyilatkozatát, Budaházy ügyvédje ezt a védelemhez való jog csorbításaként értékelte, a vádlott hallgatóság soraiban helyet foglaló hívei pedig felzúdultak és hangosan tiltakoztak. Ezután a bíró szünetet rendelt el, majd újabb egy órát adott a vádlottnak, aki egy korábbi tárgyaláson már csaknem fél napig elemezte a vád tárgyát képező, négy évvel ezelőtti írásait. 

Budaházy György csütörtökön az ügyében eddig született három bírói döntés ellentmondásait sorolta. Délután már csak a sajtó képviselői hallgathatták a tárgyalást, amely október 1-jén Gaudi-Nagy Tamás és az ügyész perbeszédeivel, illetve Budaházy utolsó szó jogán előadott felszólalásával folytatódik. Az ítélőtábla az azt követő két héten belül hirdet majd másodfokú határozatot. 

Több órás beszédre készül Budaházy ügyvédje is


A csütörtöki tárgyaláson Budaházy többek között azt hangoztatta, hogy 2006 őszén nem az állam védte az alkotmányt, hanem a kormány a saját hatalmát. A vádlott szóvá tette, hogy az ügyében korábban született elsőfokú ellentmondó, felmentő, illetve marasztaló ítéletek még abban az objektív kérdésben sem egyeztek, hogy ő közvetlenül hívott-e fel erőszakos cselekményekre vagy sem. 


"A bíróság még azt is az én nyakamba próbálta varrni, hogy 2006 őszén kiélezett politikai helyzet alakult ki, felerősödött a társadalom megosztottsága, és megjelent az utcai erőszak. Mintha erről is én tehetnék" - fakadt ki a vádlott.


A bíróság szándékai szerint csütörtökön megkezdődtek volna a perbeszédek, ám Gaudi-Nagy Tamás több órásra tervezett védőbeszéde miatt október 1-jére halasztották a tárgyalást. Budaházy ügyvédje, a jobbikos országgyűlési képviselő jelezte: védőbeszédében részletesen elemezni kívánja majd a 2006. őszi politikai helyzetet is. 

Kormányváltás után másképp kell bíráskodni


Budaházy védője, a Jobbik országgyűlési képviselője előzőleg arra figyelmeztette a bíróságot az állami elleni bűncselekmény vádjával folyó másodfokú büntetőperben, hogy "a Gyurcsány-rendszer megbukott" és ezért "ebben az ügyben már teljesen mások a védői feladatok". 


A tárgyalóteremben reggel üdvrivalgással, éljenzéssel, tapssal "Gyuri! Gyuri!" kiáltásokkal fogadták hívei a fokozott biztonsági intézkedések mellett bekísért vádlottat, aki ezt hangos köszönésekkel nyugtázta. 


A bíróság megpróbálta csendre inteni a hallgatóságot és a 20 perces késéssel érkező Gaudinak szóvá tette, hogy védői magatartása az eljárás elhúzódásához vezethet. Ennek megelőzésére másik ügyvédet rendelhetnek ki védence mellé.
Ezután Gaudi a tárgyalási jegyzőkönyveket követelte a bíróságtól, hogy felkészülhessen perbeszédére és védői jogai csorbítását kifogásolta. Majd pedig visszautasította a tanácselnök szerinte "személyeskedő, lekezelő, kioktató" megjegyzéseit, és ezek miatt etikai eljárást helyezett kilátásba. 


Gaudi korábban már a jegyzőkönyvek szerinte valótlan tartalmára hivatkozva, közokirat-hamisítás gyanúja miatt jelentette fel a bírói tanács elnökét, ám azt bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészség. A csaknem háromnegyed órás közjáték után Budaházy vádlotti védekezésével folytatódott az érdemi tárgyalás.


MTI - Hírszerző