Megnyílhat az út a pásztói szovjet emlékmű eltávolítása előtt

Martonyi János szerint Oroszország nem zárkózik el a pásztói szovjet emlékmű áthelyezésétől, mivel azonban az emlékmű alatt (állítása szerint) 26 szovjet katona földi maradványai nyugszanak, ezt az áthelyezéskor mindenképpen figyelembe kell venni.A külügyminiszter 13 jobbikos országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában - amelyet az Országgyűlés honlapján kedden tettek közzé - ismertette: a Magyarországon lévő szovjet-orosz katonai temetkezési helyek áthelyezéséről a háborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, sírjaik jogi helyzetérői szóló megállapodás rendelkezik, ezt 1995-ben írta alá Magyarország és Oroszország. Ukrajnával 1996-ban, Moldovával pedig 1998-ban kötött Magyarország hasonló egyezményt - emlékeztetett.

Négyévente a politikusok is megígérik az azonnali eltávolítását (fotó alá, eddig a címoldalon)

Hangsúlyozta: ezekben a kormánymegállapodásokban a szerződő felek korlátlan időre biztosítják az egymás területén lévő katonai temetkezési helyek, emlékművek és más kegyeleti létesítmények védelmét és megőrzését. Ha az ezen létesítmények által elfoglalt földterületet fontos állami érdek miatt más célra akarják hasznosítani, az érdekelt ország új helyet biztosít, és vállalja az ezzel járó költségeket - magyarázta. Hozzátette: a katonai sír- és emlékhelyek egyoldalú eltávolítására tehát nincs lehetőség, az áthelyezés azonban lehetséges.

A hadisírgondozással összefüggő kérdések Magyarországon a Honvédelmi Minisztériumhoz tartoznak - írta a külügyminiszter. Kifejtette: a tárca irányításával működik a magyar-orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság magyar tagozata, amelyben a Külügyminisztérium is képviselteti magát.

Kérdésükben a jobbikos képviselők azt írták: Pásztón, abban a városban, amelynek forradalmárai és szabadságharcosai által az 1956 októberében megfogalmazott 22 pont között az első helyen "a szovjet haderő azonnali kivonulása Budapestről és az ország egész területéről" volt olvasható, "a mai napig szovjet emlékmű hirdeti a megszállás alatt elszenvedett borzalmakat".

A miniszter azt írta, információik alapján Oroszország nem zárkózik el a pásztói emlékmű áthelyezésétől. Úgy látja, az eddigi tapasztalatok alapján az orosz kormányzat - alapos belső egyeztetési folyamatot követően - a megfelelően benyújtott kérelmeket nem utasítja el. A Külügyminisztérium üdvözöl minden olyan lépést, amely segítheti a pásztói emlékmű ügyének minden érdekelt szempontjából megnyugtató és a törvénynek megfelelő rendezését, és ehhez minden segítséget kész megadni - közölte Martonyi János.

MTI

Kapcsolódó:
Nincs törvényi akadálya a szovjet emlékmű eltávolításának