Nagy érdeklődés mellett zajlott le a Délvidék jajkiáltása című hiánypótló rendezvény

Bemutatták Bozóki Antal újvidéki ügyvéd A magyar közösség Szerbiában című könyvét, valamint az „új temerini fiúkról” készült, Áldozatból bűnös elnevezésű dokumentumfilmet csütörtök este a fővárosi Aranytíz Kultúrházban.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Dr. Gaudi-Nagy Tamás által vezetett rendezvényen a résztvevők előtt levetítették az Áldozatból bűnös című, elsőként Strasburgban debütált dokumentumfilmet. A kultúrházban részt vett Szakál Zoltán, a korábban elítélt temerini fiúk egyike, valamint a dokumentumfilm rendezői és közreműködői.

fd

d

A dokumentumfilmben mélyrehatóan elemzik a délvidéki magyar kisebbséget ért támadásokat: veréseket, sír- és műemlékrongálásokat. Az alkotás középpontjában a 2012. október 20-án történt temerini verekedés szerepel. Akkor magyarok és szerbek verekedtek össze egy kocsmában, amit utcai üldözés követett – a magyarokat láncokkal és sörösüvegekkel verték össze brutálisan, jelentős túlerőben. A szerb bíróság azóta -azaz több, mint egy éve- törvénytelen módon vizsgálati fogságban tart hét magyart.

f

A film megszólalói közt szerepel több résztvevő és szemtanú, akik a rendőri intézkedéstől kezdve a bírósági mentalitásig részletezik az eseményeket. Bemutatták továbbá a szerb nacionalista megnyilvánulásokat és rávilágítottak a számtalan eljárási hibára, amit a hatóságok elkövettek. A hozzátartozók felvételen meséltek arról, fiaikat hányszor verték meg a börtönőrök, hogy egyiküket csaknem egy héten át ugyan abban a ruhában tartották. „Jött egy szerb a zárkába, a magyar kapott egy matracot, mert a szerbnek adták helyette az ágyat” - ilyen és több más, hasonló esetet részleteznek a megrendítő dokumentumfilmben, melyben többek között Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd beszélget az elkeseredett családdal. Dóra Andor és Szakál Boglárka filmjét vegyes érzelmekkel teli tapssal fogadta a közönség, melynek sorai közt Dr. Morvai Krisztina EP képviselő is helyet foglalt.

A filmbemutató után még levetítették Gaudi-Nagy Tamás, az Európai Parlamentben lezajlott párbeszédét Tomislav Nikolic szerb elnökkel, aki a magyar képviselő panaszát elképesztő arroganciával, „örök barátság” és „folyamatosan javuló helyzet” szövegekkel illette.

Erről a kérdésről tárgyilagosan, nyíltan kell beszélni!

Ezt követően mutatták be Bozóki Antal újvidéki ügyvéd új könyvét, mely A magyar közösség Szerbiában címet viseli. A szerző – aki egyébként két személyt véd a most eljárás alá került magyarokból - szerint ahhoz, hogy kisebbségi kérdésekkel foglalkozzunk, pontosan ismerni kell a jogszabályokat, nemzetközi egyezményeket, valamint a mindennapi problémákat. A három témakörre épülő könyv a kisebbségvédelemről, majd a szerb jogszabályokról, illetve ezek gyakorlati megvalósulásról szól. „A szerb hatalom egyáltalán nem foglalkozik a kisebbségi kérdéssel, mert el vannak foglalva a koszovói szerbekkel” - mondta Bozóki, hozzátéve, hogy az ország saját jogszabályait a nemzetközivel szükséges lenne összhangba hozni.

f

Az előadáson az újvidéki ügyvéd tényszerűen ecsetelte a magyar kisebbséget érintő problémákat, például a népességfogyást, valamint a alulfoglalkoztatottságot. „Tanúi vagyunk, ahogy délvidéken elsorvad a magyar nyelv oktatása” - példálózott Bozóki Antal a problémákról, kiemelve, hogy Szerbia gazdasági helyzete szinte a csőd szélén áll, így pedig a kisebbségek még nagyobb hátrányt szenvednek. A magyar közösség Szerbiában című könyv próbál valós helyzetképet adni a délvidéki magyarságot érintő mindennapi politikai és gazdasági problematikáról, a lehetséges kiútról az elnyomás alól.

f

d

Az est zárásaként mikrofonhoz ültek az Áldozatból bűnös című dokumentumfilm készítői, a két délvidéki fiatal, Dóra Andor és Szakál Boglárka, de megszólalt az egyik fogságban lévő fiú délvidékről érkezett édesanyja is, aki fia börtönkörülményéről ejtett pár szót. Végül az asztaltársaság hosszasan beszélgetett a délvidéki jogi sajátosságokról, melyek kapcsán például az „új temerini fiúk” máig börtönben lehetnek.

alfahir.hu