A Nemzeti Jogvédő Szolgálat sajtótájékoztatója október 23-án (videóval frissítve)

Számvetés 2006 őszi megtorlások miatti jogvédelem 4 évéről, az országgyűlési albizottsági jelentésről és Gaudi-Nagy Tamás elmúlt 8 év jogsértéseit összegző jelentéséről

 

Gaudi-Nagy Tamás szerint az elmúlt nyolc év kormányai a hatalmuk megtartása érdekében korlátozták az alapvető politikai szabadságjogokat. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője szombati sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a 2006. őszi rendőri erőszak általuk képviselt áldozatai összesen majdnem százmillió forint kártérítést kaptak.

 

A jogász - a Jobbik országgyűlési képviselője - kijelentette: az MSZP vezette kormányok hatalmon maradásuk érdekében felhasználták a rendőrséget, az ügyészséget, a bíróságokat, a büntetés-végrehajtási szerveket és a jogalkotást, aminek következtében a jogállamiságba vetett hit megrendült.

A 2006. őszi rendőri brutalitás áldozatai közül mintegy százan kaptak kártérítést az államtól, összesen mintegy százmillió forint értékben - ismertette Gaudi-Nagy Tamás, hozzátéve, hogy a bűnös rendőri vezetők felelősségre vonása azonban nem történt meg. Mint mondta, máig egyetlen rendőrt ítéltek el jogerősen egy tüntető gerincének szándékos eltörése miatt.

A politikus ismét annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek börtönben volna a helye, majd kifejtette: mindenben segíteni kívánják Balsai Istvánnak, a 2006. őszi rendőri intézkedéseket vizsgáló miniszterelnöki megbízottnak a munkáját.

Ugyanakkor csalódottságát fejezte ki a jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság jelentése miatt. Mint mondta, a jelentés szellemisége "nem sokban különbözik a Gyurcsány-Bajnai-korszak szellemiségétől", miután a rendőrökkel szembeszállók erőszakosságát is hangsúlyozza. A Jobbik országgyűlési képviselője felháborítónak nevezte, hogy a jelentés szerint nem vonható párhuzam az 1956-os forradalom és a 2006. őszi események között. Azt is kifogásolta, hogy a jelentésből hiányoznak a bűnösök felelősségre vonásához szükséges megállapítások.

Zétényi Zsolt jogász, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a károsultak képviselőjeként két esetben nem jutott megállapodásra az áldozatok kártérítéséről rendelkező kormánnyal.

Ismertetése szerint a bal szemét eltaláló gumilövedék miatt a látását teljesen elveszítő - a jobb szemére a születése óta vak - Csorba Attila visszautasította a neki felkínált 12 millió forintot és havi 80 ezer forintos járadékot. Hasonlóképpen nem fogadta el a felajánlott 3 millió forintos kártérítést a 2006 szeptemberében bántalmazott - akkor 18 éves - Kanyó Bernadett, aki maradandó pszichés károsodást szenvedett.

Zétényi Zsolt ugyanakkor rámutatott, hogy több, anyagi nehézséggel küzdő károsult kénytelen volt elfogadni a nyugat-európai mércével rendkívül alacsony jóvátételt.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára pénteken azt közölte, hogy a 2006. őszi rendőri túlkapások áldozatai közül 102-en kértek kártérítést az államtól, 98 sérültet már kártalanítottak, és összesen több mint 200 millió forintot fizettek ki nekik.

MTI - barikad.hu


Kapcsolódó dokumentum:

 

 

Kapcsolódó cikkek: