A radikális képviselők kiállnak az előzetes letartóztatásban lévő hét temerini fiatal mellett (videókkal)

Jogtalanul vannak előzetes letartoztatásban a temerini magyar fiúk – nyilatkozta Gaudi-Nagy Tamás és Baráth Zsolt a magyar Országgyűlés Jobbik frakciójának két parlamenti képviselője Temerinben.

A két politikus azt mondta, az úgynevezett „új temerini fiúk” ügyének erős politikai vonatkozása van. Baráth Zsolt és Gaudi-Nagy Tamás az előzetes letartóztatásban lévő fiúk szüleivel és ügyvédjeivel is beszélt.

Baráth Zsolt: „Megdöbbentőek volt számunkra a szülőkkel való találkozáskor a megnyilatkozások. És egyben szeretném kifejezni egyfajta – nehogy valaki félreértsen – együttérzésemet a szülők helyzetével kapcsolatban, abból a szempontból, hogy tizenéves, huszonéves fiatal gyermekeik előzetesben vannak. A szülők nehezen viselik ezt a helyzetet.”

Az eset sokkal szigorúbb minősítést kapott, mint azt súlya valójában megkövetelte volna – mondta Gaudi-Nagy Tamás. Ez kettős mérce, nem tisztességes eljárás – emelte ki a jogvédő politikus.„Ez tűrhetetlen, hogy egy ilyen ügyben – amikor nagyszámú szerb fiatal vesz üldözőbe, tehergépkocsival le akar gázolni magyar fiatalokat, sörösüvegekkel dobálnak, sörösüvegzáport zúdítanak rájuk, az üldözöttek egyikét különös kegyetlenséggel bántalmaznak – a bántalmazók, az erőszakosan fellépő szerbek közül egyetlen személy van csak eljárás alatt, de ő szabadlábról védekezik, az összes érintett magyar viszont előzetesben van.”

A képviselők ígéretet tettek arra, hogy továbbra is figyelemmel kísérik az ügyet, és megismételték: Magyarország kiáll a Délvidéken élő magyarokért.

Jobbikos lakossági fórum Temerinben


Lakossági fórumot tartott csütörtökön Temerinben a magyar Országgyűlés két jobbikos képviselője, Gaudi-Nagy Tamás és Baráth Zsolt. Baráth Zsolt újságíróknak elmondta: magyarországi országgyűlési képviselőként aggodalommal tölti el, hogy felerősödtek a magyarellenes atrocitások Vajdaságban.

A temerini lakossági fórumra érkező politikusok úgy gondolják, hogy az Unióba igyekvő Szerbiának kötelessége betartani azokat az emberjogi normákat, amelyek egyebek mellett a nemzeti kisebbségek védelmére irányulnak. Gaudi-Nagy Tamás kitért az új temerini fiúkként előzetes letartóztatásban lévő hét fiatal ügyére is. „Több jel mutat arra, hogy ebben az eljárásban a tisztességes eljáráshoz fűződő jog nem érvényesül. Úgy látjuk, hogy egyfajta koncepciós jellegű eljárásról van szó, amelyben példát kívánnak statuálni minden magyar számára, hogy tartózkodjanak a véleménynyilvánítástól, és ne merjék vállalni magyarságukat.”Baráth Zsolt Martonyi János magyar külügyminisztertől kapott levelét mutatja. A Jobbik képviselője azt kérdezte a külügyminisztertől, hogy mit tesz a magyar kormány a Délvidéken élő magyarok védelmében. A jobbikos képviselő a levél utolsó gondolatát idézte: „A szerb fél is tudatában van, hogy országuk európai integrációs folyamata során, annak támogatását illetően Magyarország kiemelt figyelemmel követi a délvidéki magyar közösség helyzetének alakulását. Hát nézzük akkor, hogyan alakul a vajdasági magyarság helyzete.”

pannonrtv nyomán