Számvetés az elmúlt 4 évről nemzeti jogvédő szemmel (videó)

2013. február 4-én Gaudi-Nagy Tamás a parlamentben napirend utáni felszólalást tartott Számvetés az elmúlt 4 évről nemzeti jogvédő szemmel címmel, tekintettel arra, hogy valószínűleg a ciklus utolsó hosszú ülésnapján vannak túl. 

Sokkal több lehetőség volt ebben a négy évben, mint ami ténylegesen megvalósult - kezdte értékelését, hozzátéve, hogy nagy ambíciókkal kezdődött meg a kormányzás, és kulcsfontosságú lépések is megszülettek, amelyek a nemzeti gondolatot segítik, például a kettős állampolgárság erős jobbikos nyomásra. Lett egy új jogrendszer példátlan jogalkotási tempóban, sok esetben helyes és sokszor nem helyes célok mellett, sokszor jól és sok esetben rosszul előkészítve, folytatta számvetését, majd kiemelte, hogy a jogállamiság iránt elkötelezett jogászként azt érezte, hogy egy olyan színházi előadás részese, ahol az előadás közben jönnek a díszletmozgatók, és elviszik a díszlet egy részét. 
A radikális képviselő leszögezte, elítéli az elmúlt 24 év parlamenti demokráciáját, ami nem azt hozta, amit remélt tőle, hiszen a gyarmatosítás csúcsra járatódott, nem adták vissza az elvett vagyont a kommunizmus idején kifosztott embereknek, a privatizáció során az új oligarchák meggazdagodtak, a volt kommunistákat nem büntették meg, és a 2006-os véres terror miatt sem lett senki elítélve - sorolta a súlyos hibákat.

Zárszóul Gandhitól idézett a honatya, miszerint "sosem tudhatod, milyen eredményei lesznek a cselekedeteidnek, de ha nem cselekszel, eredményük sem lesz", és hozzátette, ennek szellemében dolgozott ő is az Országgyűlésben a végcél, Magyarország felemelkedése érdekében.

A megfontolandó értékelést tartalmazó felszólalás megtekinthető alább: