A bíróság szerint a Dániel Péter elleni tüntetésen megtámadott magyar asszony a bűnös

Gyors és meglepetést hozó ítélethirdetéssel zárult múlt csütörtökön a Tisza Istvánné elleni bírósági per. A bíróság döntése szerint a 74 éves asszony garázdaságban bűnös, míg az őt súlyosan bántalmazó, Dániel Péter köréhez tartozó tettest felderítetlenül és büntetlenül hagyták. Szimbolikus sikerként könyvelhető el azonban az, hogy a bűnjelként lefoglalt, a világot bejárt ereklyés magyar zászlót visszakapja Tisza Istvánné.

Tisza Istvánnét még 2012 májusában a Horthy-szobrot vörös festékkel leöntő Dániel Péter elleni tüntetésen egy ismeretlen férfi megütötte, miután a vád szerint állítólag az idős asszony a kezében tartott zászlóval fejen suhintotta. A férfit a rendőrök intézkedés nélkül elengedték,  a 74 éves Tisza Istvánnét azonban előállították, rabosították, majd garázdaság vádjával bíróság elé állították .

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon folytatódó per utolsó tárgyalási napján több tanú meghallgatására is sor került, akik közül többen be tudtak számolni a vádlott elleni erőszakról, azonban Tisza Istvánné állítólagos erőszakos cselekményét egyikük sem látta.  A bíróság Gaudi-Nagy Tamás védő több indítványát elutasítva végül meghozta döntését. Nem adott lehetőséget a rendőségi térfigyelő kamera felvételek manipuláltságával kapcsolatos aggályos szakvélemény helyett új szakértő bevonására, illetve további mentő tanúk kihallgatására.

Ismert, hogy a perben a bíró elfogultságával kapcsolatos tisztázó kérdése miatt Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd ellen a bíróság, egy ügyvéd és a fővárosi főügyész kamrai fegyelmi eljárást kezdeményezett az elfogultság megállapítása körében feltett védői kérdés miatt, amely arra is kitért, hogy a bíró zsidó származású-e.  2004-ben Grespik László ügyvéd  ellen egy hasonló esetben az ügyvédi kamara már kimondta a védői büntethetlenséget. A kamara egyelőre előzetes vizsgálatot folytat.

A bíróság bűnösnek mondta ki Tisza Istvánnét, ugyanakkor kifejezetten enyhe intézkedéssel szankcionálta, három év próbára bocsátást kapott, tekintettel az idős korára és a büntetlen előéletére. Korábban szabadságvesztés szerepelt a vádiratban, de a vádbeszédben már csak pénzbüntetést kért az ügyésznő, aki az ítélet után súlyosbításért fellebbezett, míg Gaudi a védence felmentését kérte. A tüntetés után bűnjelként lefoglalt magyar zászlót Tisza Istvánné visszakapja.

Részlet Tisza Istvánné utolsó szó jogán mondott beszédéből: „Nekem nem tetszik a kettős mérce, ezt ne csinálják, mert ellenséget szül, és nem lesz jó vége! Horthy Miklós felesége az én apósomnak a testvére, ezért is mentem ki a tüntetésre. És ha bántják a magyart, én százszor és ezerszer is kimegyek, mert elég volt már a magyar megaláztatásából.”

A vád büntetés kiszabása érdekében,  a védelem felmentésért  fellebbezést jelentett be az ítélet ellen, így az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Gaudi több büntetést kapott, mint Tisza Istvánné