Székely Sziget: A magyar remény szigete

A katrosai Gábor Áron Szabadidőközpontban megrendezett, háromnapos IV. Székely Szigeten még ha jelképesen is, de 72 órára újra egyesülhettek a trianoni békeszerződés által szétszakított területek. Az egykori Nagy-Magyarország szegleteiről érkező látogatók a tábort szervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) zászlaja alá gyűlve tettek bizonyosságot arról, hogy hittel, hűséggel, bátorsággal létezik magyar összefogás.

Ezt sajnos a román hatóságok nem vették jó néven: péntek este gazdasági ellenőrzés jogcímén valósággal ellepték a tábort az egyenruhások és az öltönyösök. Az akciót néhány helyi kereskedő pénztárcája bánta.

A tábor bejáratánál a színpadról áradó nemzeti rockzene és egy Nagy-Magyarország-térkép üdvözölte az érkezőket. Minden anyaországból, Felvidékről, Délvidékről, Erdélyből érkező egy-egy miniatűr zászlóval jelölhette meg, hogy honnan, melyik megyéből való.

A felállított jurták és sátrak alól magyarországi és hazai kézművesek kínálták termékeiket, és biztosítottak kézműves-foglalkozást. A gyereksarokban rovásírás-oktatás, pólófestés és filmvetítés zajlott, míg a Gábor Áron-sátorban egymást követték az előadók, többnyire történelmi témákat érintve. Az este a nemzeti zenekaroké volt, a három nap alatt fellépett a Kárpátia, a Role, István Ildikó népdalénekes, a Balhé, a Palmetta, a Titkolt Ellenállás, a Bajna, a Transylmania és a Romantikus Erőszak.

Hősök társaságában

Pénteken a szigetlakók esztena-látogatással indították a napot. A táborba visszatérőket már a lemhényi Bene Zoltán és Bíró Attila régiséggyűjtők által berendezett hadtörténeti kiállítás várta. Az I. és II. világháborús tárgyi emlékek szemrevételezése után a 88 éves Orbán Ferenc, egykori leventekatona idézte fel az 1944-es gyimesbükki határvédelmet, amikor a román átállást követően a visszavonuló magyar honvédek orosz vadászrepülők, Sztálin-orgonák és aknavetők sorozattüzében küzdöttek a túlerőben levő szovjetekkel. Az amerikai háborús filmeket felidéző, kétórás beszámolót síri csendben hallgatták az érdeklődők.


A táborlakók egy-egy miniatűr zászlóval jelölték meg, honnan érkeztek

Autonómia és nemzeti ellenállás

Szombaton Zagyva György Gyula, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője és a HVIM alelnöke, és Toroczkai László, a HVIM elnöke az általuk képviselt nemzeti ellenállásról beszélt, aminek köszönhetően, állításuk szerint, többek közt a magyar parlamentben megszülethetett a kettős állampolgárság törvénye is. Ennek kapcsán számtalan kérdést vetettek fel a jelenlevők. Az előadók pedig vállalták, hogy továbbítják azokat a parlamentbe, és megígérték, tovább folytatják a harcot „az idegen országok uralma alá szakadt magyarok jogaiért.”


A Magyarországról hozott íjakat mindenki ingyenesen használhatta

Dr. Gaudi Nagy Tamás ügyvéd, jogász, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője szerint tudatosítani kell az emberekben azt, hogy az autonómia, a területi önrendelkezés nem egy álom, hanem megvalósítható, létrejöttét teljesen elfogadja az Európai Unió is. Példának a Dél-Tiroli autonómia esetét hozta fel. Gaudi derűlátó volt a kérdést illetően, úgy véli, már csak idő kérdése, hogy Székelyföld is területileg önrendelkező legyen. Mint mondta, ennek érdekében folytatja a harcot a magyar parlamentben.

A táborhelyen megtartott ökumenikus istentiszteleten a Szőcs Zoltán HVIM-elnök által beharangozott meglepetésre is fény derült, a Szentkorona Lovagrend tagjainak köszönhetően a Szent Korona másolata előtt hajthattak térdet a táborozók.


Az I. és II. világháborús emléktárgyak szomorú történeteket „meséltek”

Amikor a hatalom figyel

Már a tábort megelőző napokban érezhető volt, hogy a hatóságok a vártnál nagyobb figyelmet szentelnek a kulturális-politikai programsorozatnak. Több román médium is célkeresztbe vette a Székely Szigetet, erre válaszként a szervezők kizárták a román televíziótól, az Antenna 1-től érkező riportereket. Szőcs Zoltán szerint provokálni jöttek, hiszen már úgy vetették fel a kérdést, hogy a tábor területén hol csapolják a résztvevők vérét.
– A korábbi véradási akciónkat akarták elbagatellizálni, pökhendiek voltak, kötekedőek, nekünk mindössze az volt a kikötésünk, ha forgatni akarnak, fizessenek ezer lejt, így tovább álltak – mondta Szőcs.


A beharangozott meglepetés a Szent Korona másolatának bemutatása volt

A Székely Szigeten voltak ellenőrzések, ám nem beszélhetünk speciális jellegű akcióról vagy razziáról – nyilatkozta érdeklődésünkre Buzsi Andrea, a megyei rendőrség szóvivője, aki a rendőri jelenlétet azzal magyarázta, hogy nagyobb események, falunapok, fesztiválok esetében kötelező. – A kollégáim mindössze egyetlen szabálytalanságot észleltek, pontosabban egy ittasan vezető fiatalembert. Corodeanu Petronela, a megyei csendőrség szóvivője is úgy értékelte, hogy nem volt szükség csendőri közbeavatkozásra a rendezvényen.


Az istentiszteleten fegyelmezett tömeg hallgatta a lelki vigaszt

Tény viszont, hogy péntek este gazdasági ellenőröktől hemzsegett a tábor, minden árust górcsőalá vettek, és a büntetésekben sem fukarkodtak. Többek között egy pálinkákat forgalmazó árust kétezer lejjel bírságoltak, mert nem volt szállítási engedélye, ugyanakkor a táborhoz közeli Cupidon panzióban megszállt magyarországiakat is felverték a rendőrök. Niczuly Csaba tulajdonos elmondta, ma (hétfőn) számítanak a büntetésre, viszont felháborítónak tartja, hogy nem tisztelték a vendégei nyugalmát, éjszaka zavarták meg őket.
Szombaton a Csíki sörgyártól is felhívták a szervezőket, arra kérve, takarják le a Ciuc logót a sörsátrakon, nehogy bajuk legyen belőle.

A HVIM számított az ellenőrzésekre, hisz már érződött a nekik feszülő rosszindulat szele, holott minden mindössze a magyar hagyományok ápolásáról szólt. Félő viszont, hogy az idén kavart nagy por nem ül el jövő ilyenkorig, akkor viszont új helyszínt kell találni a fesztiválnak.

(Székely Hírmondó - szentkoronaradio.com)