Éhségsztrájk Budaházy-ért (frissítve!)

Rövid összefoglaló a tegnapi tüntetésről...

 

20:27 Gyuri édesanyja köszönetét fejezte ki mindenki felé, aki akár az éhségsztrájkban, akár más módon csatlakozik a fia szabadon bocsátásáért folytatott küzdelemhez, majd Morvai Krisztina köszöntötte az egybegyűlteket. A Jobbik EP-képviselője továbbra is elszántan harcol az igazságért, az elnyomás ellen. Röviden ismertette Gyuri 8 éve tartó erőfeszítéseit, a hídblokádtól, az Európai Unió csatlakozása ellen való tiltakozáson át egészen a szovjet emlékmű megrongálásáig.

Morvai Krisztina
nehezményezte többek között azt is, hogy húsz évvel a rendszerváltás után még mindig a kommunista rendszer vérbírói ítélkeznek a tettre kész emberek felett. Eltökélt szándékában áll, hogy a politikai foglyokról készült "Magyar Guantanamo" címet viselő dokumentumfilmet tartalmazó DVD-t eljuttatja minél több bírónak, jogásznak, hogy minél többen ismerjék meg az igazságszolgáltatás példa nélküli eseteit.

Zagyva Gyula az úgynevezett "forradalmi" kormány munkáját bírálta, amikor szót ejtett a KDNP-s Lukács Tamásról, aki a bizottságban rendre visszautasítja Budaházy György és társainak ügyét, így nincs is alkalmuk megtárgyalni azt. A Gyuri üzenetében is említett szigorított fogva tartási körülményekhez hozzá tartozik az is, hogy már országgyűlési képviselőként sem látogathatja meg bajtársát, de úgy fogalmazott: "Ha cigánygyerek potyognak az égből, akkor is meglátogatom Budaházy Gyurit!"

Toroczkai László megerősítette a korábban Rádiónknak tudósítójához is megfogalmazottakat, amikor is elmondta: az éhségsztrájk egy rendkívüli megmozdulás, melynek sokan naivan nem látják értelmét, holott hatalmas média visszhangot kapott a közösségépítő kezdeményezés.

A HVIM elnöke leszögezte: A szabadságért folytatott harc egészen addig tart, amíg ki nem engedik a politikai foglyokat, és meg nem szüntetik az eljárást ellenük. Amennyiben a következő ilyen ellenállás sem hoz eredményeket, úgy elszántak a harcosok arra is, hogy a Fidesz székház előtt adjanak hangot követeléseiknek.

Hegedűs Loránt lelkészi hivatásához hűen fogalmazta meg gondolatait a gonosz elleni küzdelem fontosságáról. Lírain így szólt: „Nem mehetünk fejjel a falnak, mert már a falhoz vagyunk szorítva."

19:56 A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvényén Gaudi-Nagy Tamás szólalt fel legelőször, aki Szilvásy Györgyöt emlegette. A szocialista báb egy bizottsági ülésen egykor úgy vélte, hogy Budaházy György és társai az Alkotmány megdöntésére törekszenek, amit bármi áron meg kell akadályozni, ezért kerültek politikai foglyok a börtönökbe most, a XXI. században.

Miután elment az áram egy szócsövön keresztül beszélt a neves jogvédő, aki elmondta: szeptember 30-án egy európai ember jogi díjra terjesztette fel Budaházyt.

Budaházy Berni börtönben sínylődő férje szavait tolmácsolta a hallgatóság felé. Gyuri üzenetében szót ejtett az emberi jogokat súlyosan sértő fogva tartási körülményeiről, és joggal nehezményezte, hogy egyszerű rongálóból egyszer csak terrorista lett.

Szent Korona Rádió - barikad.hu