Életveszélyes törvényi agyrém EU diktátumra, szennyező üzemek széndioxidját sajtolnák a magyar föld alá. Gaudi: Aki a magyar emberek életével játszik, annak velünk gyűlik meg a baja!

2012. április 11-én tárgyalta az Országgyűlés a bányászatról szóló törvény és egyes energetikai törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot (a javaslat szövege ITT érhető el) . a javaslatot teljes egészében elutasította a Jobbik, amelyet egy újabb, magyar emberek életét, jövőjét veszélyeztető EU diktátumnak tart.

Az EU Bizottság egy EU irányelv nem megfelelő átültetése miatt kötelezettségi eljárást indított hazánk ellen. A javaslat lehetőséget nyit a nemzetközi konszernek érdekeit szolgáló multimilliárdos energiamegaügyletneknek: minimális befektetéssel a maximális profit elérése a magyar emberek életének, vagyonának és környezeti életterének tönkretétele árán úgy, hogy nem adnak érdemi biztosítékot a a földalatti széndioxid tárolás és kutatás  nem várt tragikus következményeinek elhárítására. Ha a kormánypárti képviselők nem is tudták, a kolontári vörösiszap-katasztrófa után megtanulhatták volna, hogy a felelőtlen döntések, a nem megfelelő szabályozás és követelmények emberi életekbe kerülhetnek.

Kepli Lajos (Jobbik) vezérszónoki beszédében agyrémnek nevezte a jogszabályt, a Jobbik nevében határozottan visszautasította az EU legújabb diktátumát. Mint mondta, nem gondolja, hogy amennyiben az EU kollektív öngyilkosságra szólítana fel minket, akkor azt is teljesíteni kéne. Kepli kifejtette, a Jobbik a problémák valós megoldásának a híve, nem pedig a problémák elkendőzésnek. Nem klímavédelmi, nem környezetvédelmi kérdésekről van szó a javaslatban, hanem egy EU-s lobbinak a ránk erőltetéséről. Időzített bombát rejt magában a törvény, melyet a Jobbik nem támogathat - fogalmazott a képviselő.

Egyed Zsolt (Jobbik) paragrafusról paragrafusra haladva bírálta a törvényjavaslatot és kemény vitába keveredett a szocialista Józsa Istvánnal, aki sületlenségeknek nevezte a jobbikos képviselők aggályait. (Józsa már többször provokálta cinikus módon a nemzeti radikális képviselőket, nemrég amikor fasisztoidnak és nemzetvesztőknek nevezte őket, Morvai  Krisztina tette helyre) Z. Kárpát Dániel (Jobbik) elmondta, a Jobbik a már kipróbált és működő technikákban hisz, ez  pedig nem ilyen. Miért nem a szennyező ipari üzemeket kötelezik olyan technológiák alkalmazására, amelyek széndioxid kibocsátása csekély ? Miért jobb ha e helyett a magyar életteret jelentő föld alá sajtolják a légköri felmelegedést okozó CO2-t?

Ezt követően Gaudi-Nagy Tamás felszólította Kovács Pál államtitkárt, hogy kamatoztassa a Moszkvában a '80-as években szerzett egyetemi diplomáját, és a tisztesség szabályai szerint  mondja meg nyíltan, miért kell ezt a 2009-es EU irányelvet most ilyen sietve átültetni. Mondják el tisztán, mit akarnak egy olyan technológiával, ami általuk is elismerten veszélyes, alkalmazhatatlan és egyébként sem akarják alkalmazni. Felidézte az EU Bizottság szóvivőjének aznapi nyilatkozatát, ami szerint hazánknak helyre kell állítani a befektetői bizalmat, addig nem engedik ki a büntiből. Csak nem arról van szó, hogy már megvannak azok a befektetők, aki ezt a nekik nyilván zsíros üzletet lenyúlják ? Ezekkel a szavakkal szólította fel a válaszadásra az indiszponált kormánypárti politikusokat, de érdemi választ nem kapott.

Gaudi-Nagy Tamás Magyarország szuverenitása mellett is szót emelt, ennek alátámasztására a mostani diktátum elképesztő részleteit hozta. ,,Hogy mernek ilyen javaslatot benyújtani, kétszáz millió forintos pénzügyi biztosíték letétele ellenében végezze valaki a tárolást. Ez nevetséges! " mondta az Országgyűlés legaktívabb képviselője, majd hozzátette azt is: "Ebben a formában ez egy hazaárulás. Aki a magyar emberek életével játszik, annak velünk gyűlik meg a baja!"

Dacára annak, hogy a Jobbik elutasítja az egész agyrémet, Gaudi-Nagy Tamás és néhány képviselőtársa módosító javaslatokat nyújtottak be, hogy a remélhetően soha meg nem valósuló föld alatti széndioxid tárolás érdekében történő kutatás és maga a tárolás esetén a pénzügyi biztosíték összege 200 millió forintról 5, illetve 20 milliárd forintra emelkedjen.

Tekintsék meg a tegnap délutáni vitáról készült összefoglaló videót