Ősszel folytatódik az Erzsébet téri ávós tombolás miatti per

Ősszel folytatódik a Magyar Gárda Mozgalom országos kapitányának a rendőrség ellen indított közigazgatási pere. Kiss Róbert azért perelte be a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), mert álláspontja szerint a rendőrség jogszerűtlenül oszlatta fel 2009. július 4-én Budapesten az Erzsébet téren tartott békés jellegű spontán demonstrációt.
A Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiuma bírósága hétfőn több tanú meghallgatása után azt közölte: szeptember 13-án folytatják a per tárgyalását.
A pert a felperes és az őt képviselő Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd (aki egyben a Jobbik országgyűlési képviselője) azért indította, mert a rendőrség tavaly július 4-én annak ellenére oszlatta fel a Magyar Gárda Egyesület melletti - két nappal korábban betiltott szimpátiatüntetést -, hogy az békésen zajlott egészen addig, amíg a rendőrség nem alkalmazott erőszakot.


Kiss Róbert, a Magyar Gárda Mozgalom országos főkapitánya (aki jelenleg a néhány napja alakult Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom vezetője) Gárda-egyenruhában jelent meg a bírósági tárgyaláson. Közölte, azt sérelmezi, hogy a békés tüntetést erőszakkal, könnygázzal és gumibottal oszlatta fel a rendőrség.
Elmondta, azért gyülekeztek az Erzsébet téren, mert innen akartak átvonulni a Szent István-bazilika előtti térre, ahová délután demonstrációt jelentettek be.
Hozzátette: azért nem tudtak átvonulni a bazilikához, mert ebben a rendőrség sorfala megakadályozta őket.
A tárgyaláson tanúként meghallgatott Csíkhelyi Levente (a Magyar Gárda Mozgalom Pest megyei kapitánya), a bazilika előtti térre szervezett demonstráció szervezője ezzel kapcsolatban elmondta: az aznap délután bejelentett demonstráció betiltásáról 17 óra után kapta meg a határozatot. Mint mondta, így már nem volt alkalma arra, hogy erről tájékoztassa az Erzsébet téren gyülekezőket.
Véleménye szerint a téren semmilyen rendbontás nem történt volna, ha a rendőrség nem kezdi el az Erzsébet téren gyülekezők megtámadását. Kiss Róbert és Csíkhelyi Levente egyaránt azt mondta, hogy hallották, ám nem értették a feloszlatás előtti rendőrségi figyelmeztetést a hangosbeszélőn. Kiss Róbert szerint a rendőrség meg sem próbált egyeztetni velük a demonstrációval kapcsolatban.
A BRFK képviseletében tanúként megjelenő Tóth Béla László, aki mint mondta, "részben" volt a rendőrség biztosítási parancsnoka, ugyanakkor arról beszélt, hogy a tömegből üvegekkel és kövekkel dobálták a rendőröket. Elmondta, ő csak délután 6 óra után ért a helyszínre, és ekkor látta, hogy dobálják a rendőröket. Gaudi-Nagy Tamás kérdésére a rendőri vezető ugyanakkor azt közölte: nem látta, hogy gárdisták is lettek volna a dobálók között.


A tárgyaláson a rendőri vezető és Gaudi-Nagy Tamás között több alkalommal éles vita alakult ki a helyzet megítélésével kapcsolatban. A tárgyaláson tanúként hallgatták meg Vona Gábort, a Jobbik elnökét, országgyűlési képviselőt, akit a rendőrök ugyancsak elhurcoltak az Erzsébet térről.
Vona Gábor a tárgyaláson elmondta, a televízióból értesült a demonstrációról, és jelenlétével kívánta támogatni a résztvevőket. Közölte, a jelenlévők nem számítottak rendőri intézkedésre, ezért "zavarodást és döbbenetet" látott rajtuk, amikor egyesével kiemelték őket a tömegből.


Elmondta, fél órát sem töltött a téren, mert alighogy leült a fűre a demonstrálók közé, őt a földre lenyomva, megbilincselve hurcolták el a helyszínről.
Gaudi-Nagy Tamás szerint a békés ülődemonstrációt azért nem oszlathatta fel jogszerűen a rendőrség, mert senki sem tanúsított erőszakos magtartást, és a füves területen nem is akadályozták a közlekedést.
Hozzátette: a tárgyalás elején a BRFK képviselője kérte a bíróság intézkedését amiatt, hogy Kiss Róbert a tárgyaláson oroszlános és Szent Imre pajzsos fekete mellényben jelent meg. Az ügyvéd jelezte azonban: a bíróság nem tett intézkedést.
(MTI korrigálva) kuruc.info által