A 2006-os rendőri jogsértésekről kérdezték Gaudit

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik szakpolitikusa, az elmúlt években a Nemzeti Jogvédő Szolgálatban is tevékenykedő ügyvéd:

- Hat évvel ezelőtt került nyilvánosságra az őszödi beszéd. Mi a véleménye a 2006-os jogsértéseket követő vizsgálatokról, illetve bírósági ítéletekről és kormányzati döntésekről?
- Nemrégiben a közvélemény megismerhette azt a hírt, hogy a Honvédelmi Minisztérium belső vizsgálatában feltárt jogsértések úgymond nem minősülnek bűncselekménynek. Ez azt jelenti, hogy a 2006-os brutális tömegoszlatások idején ugyan jogszerűtlenül adták át a gránátvetőket
és könnygázgránátokat a rendőrségnek a honvédség készleteiből, ezért mégsem vonnak felelősségre senkit. Pedig egyértelműnek tűnik, hogy mindezek egy összehangolt megtorló akció részei lehettek.
- Az akkori politikai és rendőri vezetés elutasította a hasonló megállapításokat.
- Nagy baj, hogy az elmúlt hat évben a nem rendszeresített vadászfegyverekkel és gumilövedékekkel elkövetett szemkilövetésekért, tömeges brutalitásért még egy felelős rendőri vezetőt és politikust sem helyeztek vád alá. Igaz, több beosztott rendőrt már elmarasztalt a bíróság, de ez nem elegendő. Jogvédők, köztük a Nemzeti Jogvédő Szolgálat követelésére tavaly, nem kevés késéssel nyilvánosságra került a Balsai-jelentés, amely állami terrorcselekménynek minősíti a 2006 őszi megtorlásokat. Mindez alapján az akkori miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet és az akkori rendőri vezetőket fel is jelentették. Ami azért fontos körülmény, mert ha valóban terrorcselekmény történt, akkor az még nem évült el, szemben más bűncselekményekkel.
- Hétvégi közleményében azt állította, hogy több száz meghurcolt még nem kapott kártérítést.
- Ez a kijelentésem azokra vonatkozik, akik 2006. október 23-án például a Kossuth téren és környékén voltak kénytelenek súlyos jogsérelmeket elszenvedni. A 2006-os jogsértések áldozatai közül sokan kaptak már kártérítést, de az előbb említett nagy csoport eddig még nem.
- Az ügyészség még nyomoz a jogsértésekkel összefüggésben. Mire számít?
- Említettük a Balsai-jelentést, országgyűlési albizottság is alakult, született több tényfeltáró jelentés és többszáz feljelentés, eddig mégis elmaradt az elszámoltatás. Azért is érthetetlen számunkra ez a helyzet, mert az igazságtétel előmozdítása megkerülhetetlen kötelessége lenne a kormánynak. Nem értjük azt sem, hogy ennyi év és bizonyíték után miért, mit nyomoz még a parlamenti kétharmad által megválasztott Polt Péter vezetette ügyészség.

forrás: Magyar Hírlap