Alkotmánybíró-választás - Az MSZP a Jobbiknak tett gesztusként értékeli Juhász Imre jelölését (Frissítve személyes gondolataimmal)

Az MSZP távol marad az alkotmánybíró-választástól, és a Jobbiknak tett gesztusként értékeli Juhász Imre jelölését. A radikális párt nevében Gaudi-Nagy Tamás gratulált egykori jogvédő munkatársának.
 
Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: azóta, hogy a Fidesz megváltoztatta a jelölés szabályait, már a kilencedik alkotmánybírót választja meg a parlament, és mindegyiküket a kormányoldal javasolta. Az MSZP ez ellen tiltakozva nem vesz részt a voksolásban, ahogy nem voltak ott a jelölt bizottsági meghallgatásán sem.


A szocialista politikus szerint Juhász Imre jelölése gesztus a szélsőjobboldalnak, a Fidesz és a Jobbik "összeborulásának újabb bizonyítéka".
Juhász Imréről úgy foglalt állást: közel áll a Jobbikhoz - a párt támogatja is megválasztását -, korábban szoros munkakapcsolatban állt Morvai Krisztinával és Gaudi-Nagy Tamással, a Jobbik jelenlegi európai parlamenti és országgyűlési képviselőjével.

Bárándy Gergely megdöbbentőnek nevezte, hogy az alkotmánybíró-jelölt hétfői bizottsági meghallgatásán azt mondta: a szocialisták büntetőjogi tényállásokat is kimerítő nyilatkozatokat tettek róla, és ha ez folytatódik, kénytelen lesz jogi lehetőségeket keresni. Az MSZP-s politikus szerint példátlan, hogy valaki, akit közjogi tisztségre jelöltek, megválasztása napján jogi lépésekkel fenyegesse az őt kritizáló legnagyobb ellenzéki pártot.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a Civil Jogász Bizottság jelentésének elkészültekor még sem Morvai Krisztina, sem Gaudi-Nagy Tamás nem volt a Jobbik tagja, a szocialista politikus úgy válaszolt: nézeteik már akkor ismertek voltak, így a velük együtt dolgozó Juhász Imrének is ismernie kellett azokat.

A parlament hétfőn választ új alkotmánybírót, miután Holló András alkotmánybíró április elején betölti hetvenedik életévét. A Fidesz és a KDNP által közösen javasolt Juhász Imrét március 19-én jelölte alkotmánybírónak a parlament illetékes eseti bizottsága a kormánypárti és a jobbikos tagok egyhangú támogatásával.

mti nyomán

Frissítés

Juhász Imre alkotmánybíróvá választása jó döntés volt
 
Az elmúlt három évben sok olyan vitatható személyi döntés is született, amikor tudni lehetett nem a megfelelő ember került megfelelő helyre, Juhász Imre alkotmánybíróvá választását azonban  azonban jó szívvel támogattam és ezt tette a Jobbik frakció többsége is a kormánypárti szavazatok mellett. A  Civil Jogász Bizottságban ismertem meg és tapasztaltam meg emberi jogok iránt elkötelezett magyarságát, jogászi esküjéhez hű hozzáállását, amellyel a 2006-os rendőri erőszak kivizsgálásában részt vett  Morvai Krisztinával, Völgyesi Miklóssal (a volt társelnökök) és többek mellett velem együtt. Alkotmánybíró-jelölti meghallgatásán felvetésemre hitet tett amellett, hogy az Alaptörvény értelmezése során a történeti alkotmány vívmányait minél szélesebb körben kell alkalmazni, továbbá egyértelművé tette a nemzeti összetartozás és emberi jogok iránti elkötelezettségét, illetve azt is, hogy rasszizmus a magyargyűlölet is szerinte. Az Európai Parlament jelenleg is tárgyalja a kollektív bűnösség talaján álló Benes-dekrétumok miatt Szlovákia elleni petíciós kérelmét. Hogy mindez nem tetszik a magukat baloldaliaknak nevező nemzetellenes erőknek egyáltalán nem lehet csodálkozni és igazolja a döntés helyességét. Különleges megtiszteltetés volt, hogy a Jobbik frakció nevében én gratulálhattam megválasztása alkalmából. Sok sikert kívánok neki felelős munkájához !
 
Gaudi-Nagy Tamás