Az ellenzék továbbra is Stumpf szakmai alkalmasságát vitatja

Az ellenzéki pártok továbbra is fenntartják, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt Stumpf István nem felel meg a törvényi követelményeknek ahhoz, hogy alkotmánybíróvá lehessen választani.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az alkotmányügyi bizottság keddi ülése után újságíróknak azt mondta: a kormánypárti többség nyíltan törvényt sért Stumpf István jelölésével, hiszen ő nyilvánvalóan nem felel meg a törvényi feltételeknek, a jelölők és a szakbizottság "egyfajta törvénysértésbe hajszolhatják bele a parlamentet".

Hozzátette: nem arról van szó, hogy Stumpf Istvánt pártkatonának tartanák, hanem arról, hogy a törvény kemény feltételeket ír elő arra, kiből lehet alkotmánybíró. Ehhez - folytatta - kiemelkedő tudású elméleti jogásznak kell lenni, azaz nem elég, ha valakinek jogi diplomája van és egy másik diszciplínában szerzett tudományos elismertséget, "ilyen alapon Havas Henriket is lehetne alkotmánybírók jelölni".

Schiffer András kiemelte még: a jelöltséghez olyan 20 éves szakmai gyakorlat kell, amelyhez állam- és jogtudományi végzettség szükséges, azaz csak ezzel a végzettséggel lehet beölteni a munkakört. Ez - húzta alá - Stumpf István esetében legfeljebb 12 év, úgy, hogy még a kancelláriaminiszterséget is beleszámolják, amelyhez nincs is szükség erre a végzettségre.

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás a bizottság ülése után arra hívta fel a figyelmet: elfogadhatatlan és a jogállami normákkal összeegyeztethetetlen eljárás, hogy Stumpf István jelöltségét "megpróbálják lenyomni az Országgyűlés torkán".

A képviselő szerint sem volt a jelölt meggyőző azzal kapcsolatban, hogy a megfelelő szakmai gyakorlata meglenne. Meglepő volt, hogy Stumpf István szavaiból hatalmi arroganciát lehetett kihallani, mert felelősségre vonta az ellenzéket, miként meri kétségbe vonni a jelölési eljárást - tette hozzá. Úgy vélekedett, egy alkotmánybíró-jelölt részéről több szerénység, visszafogottság kellene.

A szocialista Lamperth Mónika azt mondta: a szocialisták szerint sem felel meg Stumpf István a törvényi előírásoknak. Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP-sek - kivéve Szili Katalint - a Bihari Mihály támogatásáról szóló szavazáson tartózkodtak a bizottsági ülésen azt mondta: nem a jelölt szakmai alkalmasságát kérdőjelezték meg, hanem úgy vélekednek: nem szerencsés valakit csak két és fél évre jelölni.

(Az alkotmánybírósági törvény szerint az Alkotmánybíróságban betöltött tagság megszűnik a hetvenedik életév betöltésével, az Orbán Viktor által javasolt Bihari Mihály pedig 2013-ban tölti be hetvenedik évét.)

stop.hu