Barikád: Gaudi-Nagy Tamás lépéshelyzetbe kényszerítette a kormányt

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, a Jobbik országgyűlési képviselője ismét többször sürgette az Országgyűlésben a 2006-os megtorlások bűnöseinek felelősségre vonását és a Balsai-jelentés nyilvánosságra hozatalát. Az emberi jogi bizottság nemrégiben megalakult végrehajtást ellenőrző albizottsága is foglalkozott az üggyel a jogvédő kérésére.

Gaudi úgy vélte, vészesen fenyeget a felelősök büntethetőségének elévülése. „Bűn nem maradhat büntetlenül” – hívta fel a parlament figyelmét a képviselő, és továbbra is kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a már hónapok óta elkészült Balsai-jelentés tartalmát. Annál is inkább, mert – mint idézte a miniszterelnöki megbízott tavaly októberi szavait – kívánatos a meggyanúsítása Gyurcsány Ferencnek, Benének, Dobozinak, Lapidnak és Szabadfinak. „Valóban így volt ez” – hangzott a válasz Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől  a 2006-os rendőrterror kapcsán. Azonban a Balsai-jelentésről – Kontrát Károly államtitkárhoz hasonlóan – ő sem foglalt állást, úgy tett, mintha nem is erre irányult volna a kérdés.

Mára kiderült, mégsem évült el a 2006. szeptember 19-e és 21-e között történt rendőri túlkapások ügye, miután a Budapesti Katonai Ügyészség (BKÜ) egyesítette a Gaudi-Nagy Tamás és Morvai Krisztina által tett feljelentést és egy magánszemély 2011. július 12-én beadott feljelentését. Mint ismeretes, a jobbikos képviselők korábban Polt Péter legfőbb ügyésztől azt kérték, hogy utasítsa a katonai ügyészséget a 2006. szeptemberi eseményekben részt vevő rendőri parancsnokok meggyanúsítására elöljárói intézkedés elmulasztásának gyanúja miatt. Szerintük ugyanis, ha az ügyben a nyomozó hatóság szeptember 19-én nem gyanúsított volna meg senkit, akkor elévültek volna az öt évvel ezelőtti rendőri cselekmények.

A jobbikos képviselők nyomására a kormányzat is lépni kényszerült. Szijjártó Péter közleménye értelmében Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap „továbbította Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének Balsai István miniszterelnöki megbízott jelentését a 2006-os brutális rendőrtámadásról”. A miniszterelnök azt kérte a házelnöktől, hogy a jelentést tegye megismerhetővé az országgyűlési képviselők számára, és adjon lehetőséget arra, hogy a parlament és annak bizottságai megtárgyalják a dokumentum megállapításait.

Barikád hetilap 2011.09.29