Botrány a bíróságon!

Dr. Gaudi-Nagy Tamás védekezéshez való jogát már nem az első alkalommal sérti meg súlyosan és a bíróság, miközben ellátja Budaházy György védelmét. Védői jogai megsértésével vádolta a Fővárosi Ítélőtáblát Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd a Budaházy György elleni büntetőper csütörtöki tárgyalásán. A videó alatt folytatódik az MTI beszámolója.

Budaházy védője, a Jobbik országgyűlési képviselője arra figyelmeztette a bíróságot az állami elleni bűncselekmény vádjával folyó másodfokú büntetőperben, hogy "a Gyurcsány-rendszer megbukott" és ezért "ebben az ügyben már teljesen mások a védői feladatok".
A tárgyalóteremben üdvrivalgással, éljenzéssel, tapssal "Gyuri! Gyuri!" kiáltásokkal fogadták hívei a fokozott biztonsági intézkedések mellett bekísért vádlottat, aki ezt hangos köszönésekkel nyugtázta.
A bíróság megpróbálta csendre inteni a hallgatóságot és a 20 perces késéssel érkező Gaudinak szóvá tette, hogy védői magatartása az eljárás elhúzódásához vezethet. Ennek megelőzésére másik ügyvédet rendelhetnek ki védence mellé.
Ezután Gaudi a tárgyalási jegyzőkönyveket követelte a bíróságtól, hogy felkészülhessen perbeszédére és védői jogai csorbítását kifogásolta, majd pedig visszautasította a tanácselnök szerinte "személyeskedő, lekezelő, kioktató" megjegyzéseit, és ezek miatt etikai eljárást helyezett kilátásba.
Gaudi korábban már a jegyzőkönyvek szerinte valótlan tartalmára hivatkozva, közokirat-hamisítás gyanúja miatt jelentette fel a bírói tanács elnökét, ám azt bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészség.
A csaknem háromnegyed órás közjáték után Budaházy vádlotti védekezésével folytatódott az érdemi tárgyalás.
Budaházy ellen alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete a vád a 2006. őszi zavargások utáni félévben az interneten közzétett tucatnyi írása miatt. Ezekben a vádlott az ügyészség szerint a főváros blokádjára, a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására és más erőszakos cselekményekben való részvételre buzdította olvasóit.
Budaházy ezzel szemben a csütörtöki tárgyaláson azt fejtegette, hogy "a tömegmegmozdulás szervezését" és a "hatalom térdre kényszerítését" sosem erőszakos eszközökkel képzelte, fellépése nem támadó jellegű volt, hanem csak a zsarnoki hatalommal szembeni ellenállás, továbbá a vádlott szerint az őt korábban nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtó elsőfokú bíróság kiforgatta szavait, önkényesen értelmezte írásait.
A másodfokú tárgyalás délután a tervek szerint a perbeszédekkel folytatódik.
mti - kuruc.info