Elítélték a köveket dobáló tüntetőket

Első fokon – egy kivétellel – elmarasztaló ítéletek születtek annak az ötfős társaságnak a perében, amelynek tagjai hivatalos személy elleni erőszak vádjával álltak a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé, mert a rendőrség szerint 2006. szeptember 20-án az Oktogon és a Blaha Lujza tér környékén köveket dobáltak. A Fővárosi Bíróságon a büntetőperrel párhuzamosan a rendőrök által hasba lőtt István kártérítési pere folyt.

Felmentette hivatalos személy elleni erőszak bűntette alól a Pesti Központi Kerületi Bíróság tegnap V. Tibor Béla első rendű vádlottat bizonyítottság hiányában, míg G. Ákos másodrendű terheltet bűnösnek mondta ki, továbbá garázdaság vétségében is elítélte. Stummer Attila bíró 8 hónap börtönbüntetéssel sújtotta G. Ákost két évre felfüggesztve. B. Mihály harmadrendű, F. József negyedrendű és S. András ötödrendű vádlottakat szintén bűnösnek mondták ki hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, amiért a bíróság a harmad- és a negyedrendű vádlottakat 6-6 hónap börtönbüntetésre, az ötödrendű vádlottat pedig 5 hónap börtönbüntetésre ítélte, de a szabadságvesztés végrehajtását 2 évre felfüggesztette. Az ítélettel szemben a harmadrendű vádlott és védője, valamint az ügyész az első rendű vádlott tekintetében fellebbezést jelentett be.

– Az öt vádlottból csak Garai Ákos, a másodrendű vádlott ismerte el, hogy követ dobott a rendőrök felé. Védencem, Bálint Mihály nem követett el bűncselekményt – nyilatkozta lapunknak Magyar Attila ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat munkatársa. – Bálint Mihály Erdélyből érkezett Budapestre, az aktuális politikai helyzetet nem ismerve a barátaival egy sörözőből hazafelé indult az ominózus estén, amikor a Blaha Lujza téren két rendőr leszállította a buszról vélhetően azért, mert narancsszínű nadrág volt rajta – tette hozzá. Az ügyvéd szerint Bálint Mihály azért volt hónapokig előzetes letartóztatásban, mert a rendőrvallomásokban az állt, hogy köveket dobott az oszlatást végző rendőrök felé, és viperával fenyegette az intézkedő rendőröket.

Több millió forintos kártérítést követelt eközben a Fővárosi Bíróságon P. István, akit 2006. október 23-án a fővárosban a Rákóczi úton akkor lőttek hasba, amikor barátaitól hazasietett, de a könnygázfelhőben a rendőrök a tüntető tömegbe terelték. A gumilövedék ütötte sérülés maradandó egészségkárosodást okozott a felperesnek, akit Gaudi-Nagy Tamás jogvédő képviselt a polgári per tegnapi tárgyalási napján. – Az előterjesztett egymillió forintos nem vagyoni kárigény mértékét messze meghaladó károsodást szenvedett el a felperes – magyarázta a tényállást a jogvédő. Hozzátette: a P. Istvánt ért testi-lelki sérülések pontos felmérése érdekében igazságügyi orvos szakértő kirendelését kérte. A jogi képviselő leszögezte azt is, hogy a következő tárgyaláson az egymillió forintos kereset öszszegét a többszörösére fogják emelni. – A jogállamiság általános követelményei és a kártérítés szabályai azt írják elő, hogy az okozott kárral egyenértékű kompenzációt kell adni a sértettnek – fogalmazott.

Magyar Nemzet, 2010. február 5.

Tags: