Felderítetlen igazság, elmaradozó kártérítések

Közeleg az ötödik évfordulója 2006. október 23-ának, amikor véres rendőri túlkapások és tömeges jogsértések történtek az egész fővárosban. Ismét elévülhet minden cselekmény, de a kormány igazságtétele ólomlábakon jár.

Gaudi-Nagy Tamás a mai napon arra mutatott rá, hogy noha másfél éve kormányváltás volt Magyarországon, nem történt meg sem az igazság teljes kiderítése, a Balsai-jelentés több, mint fél évig hevert Orbán Viktor miniszterelnök íróasztalán, a semmisségi törvény alkalmazása erőteljesen akadozik, közkegyelemről pedig szó sincs.

A jobbikos képviselő elmondta, nagyon időszerű lenne, hogy a 2002-2010 közötti jogsértések kárvallottjai nem részesülhettek közkegyelemben, de a megállapított kártérítéseket sem kapják meg sok esetben az áldozatok, annak ellenére, hogy erről már országgyűlési határozat sem született.

A szakjogász szerint a legnagyobb probléma, hogy noha rengeteg feljelentés érkezett már be mind az akkori vezető kormánytisztviselők, mind a korábbi rendőrparancsnokok ellen, az ügyészségeken egyelőre csak az illetékesség megállapításával telt el az idő, de ha a felelősöket két napon belül nem hallgatják ki gyanúsítottként, vagy legalább tanúként, lehetetlen lesz számonkérni egykori tetteiket hiszen az elévülés egyben büntethetőséget kizáró ok.

A sajtótájékoztatón részt vettek egyébként egykori áldozatok, Lévai Attila Gőbl György és Dukán Dániel is, aki egyébként még mindig két év szabadságvesztés hatálya alatt áll felfüggesztettként, annak ellenére, hogy semmilyen erőszakos cselekményben nem vett részt és kizárólag rendőri tanú vallomások alapján ítélték el. A semmisségi törvény ugyanis éppen az ő esetében kulcskérdés, hiszen ennek lényege éppen az, hogy minden elmarasztaló ítéletet semmisnek nyilvánítsanak, mely csak rendőri jelentések és tanúvallomások alapján születtek.

Morvai Krisztina, a Jobbik Európa Parlamenti képviselője a Civil Jogász Bizottságban végzett munkájának összegzéséről beszélt és egy idős ember történetét idézte fel, aki emlékezni szeretett volna a forradalom 50. évfordulójára és legjobb barátjára, akit éppen ott gyilkoltak meg. Mindezt nem tehette, mert éppen azok szorították ki onnan az emlékezni vágyókat, akik szellemi-politikai örökösei voltak az 1956-ban regnáló gyilkoló rezsimnek.

A képviselő asszony leszögezte, a legrosszabb mindebben éppen a hatalom üzenete volt, hogy soha senki ne merjen kimenni emlékezni, vagy tüntetni és a demokrácia lényegét csúfolták meg, miközben tisztességes emberek tömegeit alázták meg és akadályozták elemi jogaik gyakorlását.

Morvai Krisztina végül arra kért mindenkit, hogy írjon levelet az EU vezetőinek, mi a véleményük arról, hogy az unió mind a mai napig hallgat 2006-ról és soha semmilyen kritikai észrevételt nem tett Gyurcsány Ferenc és kormánya diktatórikus és embertelen viselkedése ellen.

Grespik László ügyvéd, aki 173 képviseltje nevében jelent meg a sajtótájékoztatón szintén a kártérítések elmaradását kifogásolta és elmondta, annak ellenére, hogy személyesen írt levelet Orbán Viktornak és Gulyás Gergelynek, hogy a BRFK nem hajlandó kifizetni a Kossuth térről kiszorított tiltakozókat, dacára, hogy erről már bírósági ítélet is rendelkezik. Grespik arról tájékoztatott, hogy minden kifogás, jelzés és hatályos ítélet ellenére sem történt semmi.

A Kossuth tériek jogi képviselője megállapította: az emberi jogok gyakorlása politikai oldaltól független, de az emberi jogok védelme nem az.

Cs.G. - barikad.hu