Felszólalásom az új egyházügyi törvény vitájában

Az egyházakról szóló törvény jelenlegi módosítása mind tartalmában, mind pedig az elfogadás módját illetően a hívő embereket bántja. A mostanihoz hasonlóan a többi sarkalatos törvény esetében is ígéretként hangzott el a kormánypártok részéről, hogy egyeztetnek az érintettekkel. Így ezt a törvényt az egyházakkal is véleményeztetniük kellett volna.

A KDNP-s képviselők - fél éves munkájaként megszületett - javaslatát a ma benyújtott Lázár-féle javaslat lényegében lesöpörte az asztalról, szó sincs koherenciazavar kiküszöböléséről.

Biztosítani kellene azon egyházak Alkotmánybírósághoz fordulását az elismertségük megítélése kapcsán, amennyiben a nyilvántartásba vételi kérelmüket elutasítanák.

Elfogadhatatlan, hogy a mai harmadik alkotmányügyi bizottsági ülésen jóváhagyott zárószavazás előtti módosítási javaslat szerint a már nyilvántartásba vett egyházak törlésére akkor sem lenne lehetőség, ha az egyházakra vonatkozó törvényt megszegik, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek vagy utólag kiderül, hogy nem feleltek meg a nyilvántartásba-vétel követelményeinek.