Felszólalásom a magyarországi demokráciáról szóló vitában az Európa Tanács közgyűlésén (2011.01.26)

Elöljáró gondolatok: A magyarországi demokráciáról szóló vitában az Európa Tanács (ET) közgyűlésén 2011. január 26-án felszólaltam, mint a nemzeti ellenzék képviselője (más ellenzéki nem volt jelen) és azzal szembesítettem a kezdeményezőket, hogy az elmúlt 8 év bizonyított politikai szabadságjogi jogsértései miatt nem emeltek kifogást és ez megkérdőjelezi az ET hitelességét.

Nyilvánvaló, hogy azok a nemzetellenes erők csiholták ezt a vitát, akik nem tudnak belenyugodni, hogy kizuhantak a hatalomból, többen a vitában konkrétan utaltak Eörsi Mátyásra mint hiteles forrásra.

A nemzetközi szervezetekben kifejtett aknamunka várhatóan folytatódni fog, a múlt héten az Európai Parlament volt a színtér. Kritikát is megfogalmaztam, de azt is egyértelművé tettem, hogy a történeti alkotmányosságunk helyreállítása körében nem tűrhető a nemzetközi szervezetek beleszólása.

A vita összességében azt bizonyította, hogy Magyarországnak nem szabad engednie magát letérítenie az öntudatra ébredés útjáról, még keményebben kell érdekeit érvényesítenie, de ugyanakkor azokat az elveket nem szabad áthágnia, amelyeket számon kértünk az elmúlt 8 év kormányain. A nemzeti felelősség okán azonban nem lehet elvtelenül beállni a hazánk egészét lejáratni kívánó erők közé, nemzeti radikálisként meg kell találni ebben a helyzetben a tiszta lelkiismerettel vállalható utat, bízom benne ez sikerült.

Gaudi-Nagy Tamás
országgyűlési képviselő, Jobbik

 

A felszólalás szövege:

Mint emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd és az ellenzéki Jobbik képviselője az első reakcióm az volt a vita hallatán, hogy hála Istennek végre az Európa Tanács azt követeli, hogy Magyarországon vonják felelősségre azokat, akik felelősek az elmúlt 8 év emberi jogi jogsértéseiért, állítsák le a politikai aktivisták elleni még folyamatban levő koncepciós eljárásokat, vagy helyezzék végre hatályon kívül azokat jogszabályokat, amelyek az Európa Tanács dokumentumaiban rögzített alapvető jogok korlátozását eredményezik.

Mit tett ugyanis az Európa Tanács az elmúlt 8 évben, amikor az alapvető emberi jogokat súlyosan megsértették a szocialista-liberális kormányok? Hol voltak azok a bátor emberi jogi aktivisták, akik a vitát kezdeményezték akkor, amikor a kormány irányította rendőrség megpróbálta elrettenteni az embereket, hogy alapvető jogaikat gyakorolva küzdjenek ezekkel a kormányzatokkal szemben, amelyek nem szolgálták a magyarság érdekeit és hazánk gyarmatosítását segítették elő. Akik bátran kiálltak, azokkal szemben eljárásokat indítottak és elítélték őket. Mindez egy félelmetes és tragikus időszak volt a joguralom és az emberi jogok szempontjából nemcsak Magyarország, de egész Európa számára is.

Nagyon csalódott voltam, amikor az Európa Tanács tavaly júniusi közgyűlésén a Magyarországról készült, elmúlt 4 évet vizsgáló monitorozó jelentés semmit sem szólt ezekről súlyos emberi jogi jogsértésekről. Mindezeket pedig ma már jelentések, bírósági ítéletek, nem kormányzati emberi jogi szervezetek és a magyar Országgyűlés hivatalos jelentése is megerősítette, utóbbit készítő vizsgáló bizottságban alelnökként dolgoztam.

Az új kormánnyal szemben kritikusak vagyunk főleg azért, mert még mindig nem elég aktív a magyar emberek önrendelkezési joga visszaszerzése terén. Voltak esetek, amikor a joguralom elve szempontjából nem születtek megfelelő döntések.

A médiatörvény egyik helyeselhető célja azonban az, hogy a társadalmat megvédje a tömegtájékoztatás terrorjától. A médiahatóságban és az állami médiumokban a kiegyensúlyozottság elvét kell érvényesíteni és még vannak olyan elemi a törvénynek, amelyet szerintünk módosítani kell.

Az alkotmányozás folyamatában a kormánynak sokkal nyitottabbnak kell lennie az ellenzék véleményének befogadására. A legnagyobb kihívás, hogy visszataláljunk a történeti alkotmányosságunkhoz a Szent Korona tan elvei alapján, ebbe pedig semmilyen nemzetközi szervezet nem szólhat bele. A fékek és ellensúlyok megőrzendők, de ez a jelenlegi akció, amelyet most politikai bosszú eszközeként használnak, veszélyezteti az Európa Tanács hitelességét.