A Felvidéken is területi autonómiát szeretnének

A csallóközi kisváros talán legnépszerűbb előadását sikerült tető alá hoznia a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) somorjai tagszereveztének a hagyományos nemzeti előadások történetében, hiszen a Városi Művelődési Központ terme szinte zsúfolásig megtelt Gaudi-Nagy Tamás esti előadására.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás mellett a színpadon helyet foglalt Dobay Gergely a HVIM felvidéki elnöke, illetve A Magyar Megmaradásért polgári társulás elnöke, Aranyossy Szabolcs is.

Az előadás keretein belül a két szervezet rövid bemutatkozást tartott és kifejtette hozzáállását a felvidéki magyar jelent illetően, és a jövőbeli elképzeléseik kapcsán. Míg Dobay Gergely kitért a felvidéki érdekképviselet abszolút határozatlan és megalkuvó hozzáállását, addig párhuzamban vele Aranyossy Szabolcs kihangsúlyozta, mennyire fontos a felvidéki magyarság számára az önrendelkezés kivívása.

Ezek után az est csonkaországi meghívottja, a rendezvény előadója, Gaudi-Nagy Tamás fejtette ki elismerését a két meg nem alkuvó szervezet felé, melyek zászlóvivőként és megalkuvás nélkül harcolnak vállvetve a magyar ügy érdekében.
Gaudi a már tőle megszokott információáradattal látta el a lelkes közönséget, kik figyelmesen hallgatták az országgyűlési képviselő történeteit, tapasztalatait, munkásságának sikereit illetve tanácsait.

Az est nagy részében a megmaradás zálogáról, az önrendelkezés fontosságáról, a területi autonómia elérésének mikéntjéről és a már létező autonóm régiókkal vont párhuzamokról beszélt Gaudi-Nagy Tamás, részletesen ismertette a székelyföldi autonómia törekvések előrehaladottságát, a finnországi svédek abszolút autonómiáját vagy épp a dél-tiroli autonómia működő modelljét. Mint a jogvédő politikus kifejtette, elsősorban a tapasztalatszerzés, az információk begyűjtése és az érdeklődése hozta Somorjára, de a felvidéki magyarság tájékoztatását is fontosnak tartja.

Természetesen az önrendelkezés egyik legaktuálisabb előrelépése is szóba került, mégpedig az, hogy miként sikerült a Európai Tanáccsal elfogadtatni az 1832 (2011) sz. határozatot, mely hitet tesz önrendelkezési jog mellett. Továbbá kiemelte, hogy csak is akkor lehetséges a nemzetközi porondon eredményeket elérni, ha azt kollektíven követelik az elszakított területeken élők.

A képviselő a Strasbourgban végrehajtott sziszifuszi munkájának gyümölcsiről is tájékoztatta az érdeklődőket, hogy miként győzi meg, és állítja egyenként a magyar-ügy oldalára az ottani képviselőket, csupán azzal, hogy elmeséli nekik a magyar nemzetet ért égbekiáltó igazságtalanságokat.

Továbbá szót ejtett a felvidéki érdekképviselet hozzáállásáról, miféle jelentést írt az MKP elnöke a felvidéki helyzettel kapcsolatban a gyalázatos nyelvtörvények bevezetését követően az Európai Tanácsnak. Megsúgjuk, hogy egy szép nagy A4-es formátumú papírlapon a nagy semmit. Nem maradhatott említés nélkül az épp somorjai EP képviselő Bauer Edit, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság tagjának hozzáállása sem. Mikor a Jobbik országgyűlési képviselője számon kérte, hogy mesélje el, milyen intézkedéseket tett Tamás Aldárné tót állampolgárságának elvesztése és meghurcolása ügyében, miként harcolt a felvidéki néni jogaiért. Ekkor Bauer azt felelte, hogy ez a fajta kisebbségi-ügy nem az ő hatásköre.

A jogvédő tájékoztatta az egybegyűlteket a Kárpát-medencei Magyar Jogsegélyszolgálat megalakulásának előzményeiről valamint a jövőbeli céljairól. Elmesélte, hogy nem szeretné még egyszer átélni azt, amikor a dunaszerdahelyi futballmeccsen történt rendőri attak legsúlyosabb áldozatának szeretett volna segíteni, de nem akadt az egész Felvidéken egy olyan ügyvéd sem, akivel karöltve perelhették volna a tót államot kártérítést követelvén a maradandó sérüléseket szenvedett csallóközi fiatal számára.

Az előadás végén még maradt egy kis idő, melyet a közönség kérdéseire szánt az előadó. Több kérdés is elhangzott, melyekre interaktív formában válaszoltak a szervezetek vezetői Gaudi-Nagy Tamással egyetemben. Többen kérdés helyett elégedetlenségüknek adtak hangot a budapesti kormány működésével kapcsolatban, mint mondták, magukra hagyták őket a soviniszta tót állammal szemben. Gaudi ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy minden tudomására jutott, a felvidéki magyarságot sértő jogsértésnek ,,utána fog menni", s ebben mind ő, mind a megjelentek számíthatnak a Jobbik Magyarországért Mozgalom segítségére.

A majd két órás előadást követően a szervezők megköszönték a megjelenteknek a részvételt és eléneklése került a magyar illetve a Székely Himnusz.