Gaudi-Nagy az ET közgyűlésen: az emberi jogokat nem szabad megsérteni a terrorizmus elleni "harc" címén sem és nem Budaházy, hanem Gyurcsány a terrorista

Mindent meg kell tenni azért, hogy a hatóságok a terrorizmus ellen szükséges és arányos módon lépjenek fel, és minden körülmény között érvényesüljenek az emberi jogok európai egyezményében foglalt jogok és szabadságok  állapította meg a témáról az Európai Tanács parlamenti közgyűlésének őszi ülésszakán csütörtökön tárgyalt jelentés vitájában felszólaló magyar képviselő, Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik).

Álláspontját ismertetve a képviselő az MTI-nek elmondta: a jelentés arról szól, hogy a terrorellenes fellépésben Európa más utat követ, mint Amerika. A terror elleni háború eredménytelen és tévút. Az Egyesült Államokban a terrorellenes küzdelem nevében több ezer ember személyes szabadságát és jogait sértették meg - hívta fel a figyelmet.

Meg kell húzni a határt az önrendelkezési és önvédelmi jog gyakorlása és a terrorizmus között. Sok terroristának minősített cselekményt ugyanis végső kétségbeesésben, valamilyen közösségi jog érvényesítéséért követnek el  fejtette ki.

Az igazi megoldás szerinte a terrorizmusra az lenne, ha annak okait próbálják megszüntetni. Erre jó eszköz az elnyomott nemzeti közösségek önrendelkezési jogának biztosítása. Az ENSZ globális terrorizmus elleni stratégiájának első pillére is ezt irányozza elő. Gaudi-Nagy Tamás beszélt arról is, hogy a terrorizmusnak is többféle szintje van. Mint mondta, aznapi strasbourgi beszédében Mahmúd Abbász palesztin elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorizmus megvalósulhat állami szinten is, mint ahogyan az szerinte Izrael esetében történik. Ez ellen is fel kell lépni, a kettős mérce megengedhetetlen.

A Jobbik képviselője a felszólalásban említést tett Budaházy György esetéről is. Úgy fogalmazott, hogy Budaházy éveken át ellenzéki személyiségként lépett fel a magyar szocialista kormányokkal szemben, miközben legutóbb már terrorizmus vádjával helyezték eljárás alá. Szerinte több mint klét törvénytelen előzetes letartóztatás után házi őrizetbe került hazafi esete tipikus példája annak, hogy a tisztességes eljárást nem tartották be, és visszaéltek a terrorizmus elleni harc fogalmával. Valójában nem Budaházy és társai a terroristák, hanem mint azt immár a Balsai-jelentés is tartalmazza ez sokkal inkább ráillik a 2006 véres őszét előidéző Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökre és társaira zárta felszólalását Gaudi-Nagy Tamás.

Az Európa Tanács közgyűlése végül nagy többséggel elfogadta az emberi jogi garanciák minden körülmények közötti megvédését szorgalmazó határozatot.

MTI nyomán