Gaudi-Nagy kiállt a bajba jutott devizahitelesekért

A Nemzeti Eszközkezelőről szóló törvényjavaslat november 17-ei országgyűlési vitájában Gaudi-Nagy Tamás ismertette a Jobbik Frakció álláspontját az általános vitában Z. Kárpát Dániel vezérszónoklatát követően. A nemzeti radikális képviselő, - aki a  2002-2010 közötti lakossági deviza-eladósodás okainak feltárását, valamint az esetleges kormányzati felelősséget vizsgáló albizottság alelnöke - elmondta, hogy alapvetően néhány módosítással támogatandónak tartja a kormány által benyújtott, a devizában eladósodott magyar állampolgárok megsegítésére alkotott törvényjavaslatot.

A Jobbik Frakció tagja elmondta még, hogy jobbnak tartja azt a Jobbik által javasolt megoldást, amely jogszabályi úton módosítaná az összes deviza hitelszerződést oly módon, hogy keletkezésére visszaható hatállyal forint alapú hitelszerződésnek tekintené a szerződéseket, és ebből fakadóan kellene elszámolásra kötelezni a feleket, de véleménye szerint módosításokkal a kormány által támogatott javaslat is támogatható. A tervezet jelen formájában ugyanis biztosítja a lakhatását azoknak a magyar állampolgároknak, akik devizában adósodtak el, és nem tudnak eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek.  Ezzel kapcsolatban azt kifogásolta, hogy csupán szociális rászorultság alapján vehető igénybe a javaslat által biztosított állami segítség, tehát nem veheti igénybe minden rászoruló devizahiteles.

A képviselő szerint nem helyes, hogy a Nemzeti Eszközkezelő szubjektív döntése alapján dől el, hogy megvásárolja-e devizahitellel terhelt lakást. Ezt véleménye szerint quasi automatikussá kellene tenni. Továbbá kifogásolta azt is, hogy bankokon keresztül kell kérni az állam által biztosított mentőövet, amely nem nyújt megfelelő garanciát a devizahitelesek számára, valamint azt is, hogy a törvényjavaslat 2 éves visszavásárlási jogot állapít meg, amely elfogadhatatlanul rövid. Ehelyett a Polgári Törvénykönyv szerinti maximális 5 évre kellene megállapítani a visszavásárlási jogot.